GLOBALNE PRILIKE

Rusija se i zvanično povukla iz ključnog sigurnosnog sporazuma iz doba hladnog rata

U utorak je Putinov izaslanik poručio Državnoj Dumi da su zemlje NATO-a "onemogućile" da Rusija ostane u sporazumu

Vladimir Putin. Anadolija

FENA

16.5.2023

Ruski poslanici u utorak su jednoglasno glasali za formalno povlačenje iz ključnog sigurnosnog sporazuma iz doba hladnog rata, više od osam godina nakon što je Moskva prekinula svoje učešće.

Glasanje je uslijedilo manje od sedmice nakon što je predsjednik Vladimir Putin 10. maja predstavio nacrt zakona kojim se "otkazuje" Ugovor o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi, koji je imao za cilj spriječiti suparnike iz hladnog rata da gomilaju snage na ili u blizinu međusobnih granica. Sporazum je potpisan u novembru 1990. godine, ali je u potpunosti ratificiran tek dvije godine kasnije.

Rusija je prvi put objavila namjeru da se potpuno povuče iz sporazuma početkom 2015. Od prošlog februara, vojna operacija Moskve u Ukrajini dovela je do ulaska stotine hiljada ruskih vojnika u zemlju, koja dijeli granicu sa članicama NATO-a, Poljskom, Slovačkom, Rumunijom i Mađarskom.

U utorak je Putinov izaslanik poručio Državnoj Dumi da su zemlje NATO-a "onemogućile" da Rusija ostane u sporazumu, omogućujući širenje alijanse na centralnu i istočnu Evropu.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov također je opisao sporazum kao „suprotan sigurnosnim interesima Rusije“ u intervjuu objavljenom u ponedjeljak u Parlamentarnoj gazeti, sedmičniku Državne dume.

Rjabkovljeve komentare ponovili su i ključni poslanici tokom parlamentarne sjednice u utorak. Predsjedavajući Državne dume Leonid Slucki optužio je da je sporazum "dugo postojao samo na papiru", dok je Andrej Kartapolov, predsjednik ruskog parlamentarnog odbora, rekao da je postao zastarjelim postavljanjem vojne infrastrukture NATO-a u državama članicama srednje i istočne Evrope.

Rjabkov je poručio zakonodavcima da će završetak procesa povlačenja trajati oko šest mjeseci, prenosi AP.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.