IZBORI U TURSKOJ

Zamjenik Kiličdarolua napustio stranku: Da ne bih naštetio izbornom procesu predsjedničkom kandidatu

Njegova reakcija uslijedila je nekoliko sati nakon što je Vrhovno izborno vijeće (YSK) potvrdilo da će Turska 28. maja krenuti u drugi krug izbora

Onursal Adiguzel,. Printscreen

A. O.

16.5.2023

Zamjenik predsjednika Republikanske narodne partije (CHP) Onursal Adiguzel, glavne opozicione stranke u Turskoj i stranke predsjedničkog kandidata Kemala Kiličdarolua (Kilicdaroglua), podnio je ostavku a zbog, kako navodi, lošeg izbornog rezultata.

- Da ne bih naštetio izbornom procesu predsjedničkom kandidatu Kemalu Kiličdarolu, s kojim sam imao čast hodati rame uz rame, podnosim ostavku na mjesto zamjenika predsjednika Odjela za informacione i komunikacione tehnologije CHP-a zbog negativnih reakcija javnog mnijenja - rekao je Adiguzel.

Njegova reakcija uslijedila je nekoliko sati nakon što je Vrhovno izborno vijeće (YSK) potvrdilo da će Turska 28. maja krenuti u drugi krug izbora u svojoj historiji, budući da nijedan kandidat nije osigurao potrebnu većinu na predsjedničkim izborima.

U lokalnim izvještajima, međutim, navodi se da je Adiguzel bio primoran da podnese ostavku nakon što ga je mnoštvo pristalica CHP-a okrivilo za "nesposobnost" tokom prebrojavanja glasova.

Opozicioni list Socu navodi da ga je Kemal istog dana razriješio dužnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.