6. I 9. JUNI

Sljedeće godine izbori u Evropskom parlamentu: Šarl Mišel odlazi s pozicije

Datume su privremeno odabrali ambasadori iz 27 država članica tokom današnjeg sastanka

Šarl Mišel. Printscreen

H. J. I.

17.5.2023

Izbori na kojima će se birati novih 705 poslanika u Evropskom parlamentu trebalo bi da se održe između 6. i 9. juna 2024. godine.

Datume su privremeno odabrali ambasadori iz 27 država članica tokom današnjeg sastanka, a bit će ozvaničeni sljedeće sedmice.

Izbori se održavaju svakih pet godina

Izbori se održavaju svakih pet godina u periodu od četiri dana i smatraju se najvećim transnacionalnim glasanjem na svijetu. Više od 400 miliona birača s pravom glasa, različitih nacionalnosti, pozvano je da istovremeno glasa za svoje političke predstavnike u Evropskom parlamentu.

Predstojeći izbori dovode i do promjene u samom vrhu Evropske komisije i Evropskog vijeća, što znači da bi moglo doći do promjene pozicija Ursule fon der Lejen (Von der Leyen) i Šarla Mišela (Charles Michel).

Fon der Lejen tek treba potvrditi hoće li se opet kandidirati

Fon der Lejen tek treba da potvrdi da li se namjerava kandidirati za drugi petogodišnji mandat kao predsjednica Evropske komisije, dok je Mišelu zakonom zabranjeno da ostane na čelu Evropskog vijeća, jer je ta funkcija ograničena na dva uzastopna mandata od po 2,5 godine.

Portugal je ranije izrazio zabrinutost navedenim datumima jer se nacionalni dan obilježava 10. juna, što bi moglo smanjiti odziv birača.

Na prethodnim izborima, održanim u maju 2019. godine, ukupna izlaznost bila je 50,66 posto, što je povećanje za osam posto u odnosu na izbore 2014. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.