RAČUNOVODSTVENA GREŠKA

Pentagon precijenio vrijednost opreme poslane Ukrajini: Otkrivene nedosljednosti

Dužnosnik odbrane rekao je da postoji mogućnost da bi količina precijenjenog oružja mogla rasti

Kongres će biti obaviješten. Hindustan Times

Z. K.

18.5.2023

Pentagon je precijenio vrijednost američke opreme isporučene Ukrajini za oko tri milijarde dolara, izjavili su danas pomoćnik u Senatu i dužnosnik odbrane, što je pogreška koja otvara mogućnost slanja više oružja u Kijev za obranu od ruskih snaga.

Veća vrijednost

Dodijeljena je veća vrijednost oružju koje se izdvojilo iz američkih zaliha i potom otpremilo u Ukrajinu, rekla su dva visoka dužnosnika odbrane u četvrtak.

- Otkrili smo nedosljednosti u tome kako procjenjujemo opremu koju smo dali Ukrajini - rekao je Reutersu jedan visoki dužnosnik odbrane.

Dužnosnici i pomoćnik u Senatu govorili su pod uvjetom anonimnosti. Kongres će biti obaviješten o računovodstvenoj prilagodbi u četvrtak, rekli su izvori.

SAD od 2021. Ukrajini poslao oružja u vrijednosti otprilike 21.1 milijardu dolara. Dužnosnik odbrane rekao je da postoji mogućnost da bi količina precijenjenog oružja mogla rasti pošto Pentagon temeljitije istražuje situaciju.

Zamjenski trošak

Pentagon je koristio zamjenski trošak za procjenu pomoći u oružju umjesto vrijednosti oružja kada je ono bilo kupljeno i amortizirano, rekli su visoki dužnosnici obrane. Sjedinjene Američke Države su od avgusta 2021. Ukrajini iz svojih zaliha poslale oružje u vrijednosti otprilike 21.1 milijardu dolara.

Iako nije poznato kako će Kongres reagirati na vijest, promjena procjene vrijednosti opreme mogla bi odgoditi namjeru Bajdenove (Biden) administracije da zatraži Kongres da odobri dodatna sredstva Ukrajini dok se zahuktava borba oko gornje granice američkog duga.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.