ODRŽAVAJU SE U NEDJELJU

Grčki suparnički političari održavaju posljednje skupove uoči izbora

Dvojica glavnih suparnika proteklih su sedmica putovali od otoka do granice, držeći dnevne govore širom zemlje

Kiriakos Miktsotakis i Aleksis Tsipras. Printscreen

FENA

19.5.2023

Odlazeći grčki konzervativni premijer Kiriakos Miktsotakis (Kyriakos) i ljevičarski izazivač Aleksis Tsipras (Alexis) izvršit će posljednji pritisak na glasače na završnim skupovima u petak, uoči najneizvjesnijih općih izbora u posljednjih deset godina.

Diplomac Harvarda Mitsotakis odabrao je mjesto ispod impozantnog Akropolja u Atini kako bi pohvalio svoj dosije stalnog rasta, smanjenja poreza i oživljavanja turizma nakon pandemije koji je dugom opterećenoj Grčkoj ponudio rijedak predah ekonomske stabilnosti.

Milijarde eura političkim saveznicima

Tsipras će u međuvremenu otputovati u zapadnu luku Patras, treći po veličini grad u Grčkoj, kako bi tvrdio da je sadašnja vlada dodijelila milijarde eura političkim saveznicima dok se Grci bore s visokom inflacijom.

Dvojica glavnih suparnika proteklih su sedmica putovali od otoka do granice, držeći dnevne govore širom zemlje za glasanje koje bi, zbog promjene u izbornom sistemu, moglo zahtijevati nastavak - vjerovatno 2. jula.

Iako trenutne ankete daju odlazećem premijeru jasnu prednost između pet i sedam posto, pravila za nedjeljno glasanje postavljaju visoku granicu za apsolutnu većinu koju vjerovatno nijedna stranka neće dostići.

Paraliza i haos

Mitsotakis je u više navrata pozivao birače da ne rasipaju dobitke grčke ekonomije, upozoravajući da će neuspjeh da njegovoj stranci Nova demokratija da jak mandat u nedjelju dovesti do "paralize" i "haosa" u zemlji u jeku geopolitičkih izazova poput rata u Ukrajini ili rekordne inflacije.

Tsipras, 48-godišnji inženjer koji je bio premijer od 2015. do 2019. godine, opisao je Mitsotakisovu vladu kao arogantnu, bezdušnu i beskrupuloznu, prenosi AFP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.