SLAVNI PISAC

Salman Rušdi se prvi put pojavio u javnosti nakon brutalnog napada

Njegovo prisustvo nije bilo najavljeno i on se obratio uzvanicima kojih je bilo otprilike 700

Salman Rušdi. Printscreen

H. J. I.

19.5.2023

Prvi put nakon napada nožem u SAD u avgustu prošle godine, koji ga je umalo koštao života, pisac Salman Rušdi (Rushdie) ponovno se pojavio sinoć u javnosti u Njujorku na svečanosti američkog PEN-a.

Slavni romanopisac indijskog porijekla, naturalizirani Amerikanac koji živi u Njujorku, dobio je počasnu nagradu te organizacije čiji je bio predsjednik. Njegovo prisustvo nije bilo najavljeno i on se obratio uzvanicima kojih je bilo otprilike 700.

"Sloboda izražavanja nikad nije bila toliko važna"

Američki PEN, organizacija koja se bori za slobodu izražavanja, nikad nije bila toliko važna, rekao je, kako se navodi u saopćenju te organizacije. 

- Terorizam nas ne smije terorizirati. Nasilje nas ne smije odvratiti. Borba se nastavlja - poručio je na francuskom, španskom i engleskom.

Rušdi je 12. avgusta prošle godine bio pozvan na književnu konferenciju u Čautaukvanu, gradiću u sjeverozapadnom dijelu države Njujork. U trenutku kada je uzeo riječ, na njega se naoružan nožem bacio mladi Amerikanac libanonskog porijekla i izbo ga desetak puta.

"Bio sam meta tog dana"

Gledatelji i stražari svladali su napadača koji je odmah uhapšen, optužen i zatvoren u očekivanju suđenja. 

- Da nije bilo tih ljudi, danas sigurno ne bih bio ovdje. Bio sam meta tog dana, ali oni su bili heroji... Dugujem im svoj život - rekao je Salman Rušdi.

Njegov agent Andrju Vajli (Andrew Wylie) otkrio je u oktobru prošle godine da je Rušdi izgubio vid na jedno oko i da se ne može koristiti jednom rukom. Rušdi je u Njujorku nosio naočale s crnim staklom na jednom oku.

U februaru, kada je izašao njegov najnoviji roman "Victory City", pisac je za časopis "The New Yorker" u svom prvom intervjuu nakon napada rekao da ima mnogo problema s pisanjem i da pati od posttraumatskog stresnog poremećaja. Rušdi živi od 1989. pod prijetnjom smrću koju je objavio Iran nakon izlaska njegove knjige "Sotonski stihovi".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.