KO ĆE ODNIJETI POBJEDU

U inostranstvu otvorena birališta za glasanje u drugom krugu izbora u Turskoj

Biračka mjesta otvorena su u Ambasadi Turske u Sarajevu, glavnom gradu BiH, i konzulatima u Mostaru i Banjoj Luci

Postavljene glasačke kutije. Anadolija

Z. K.

20.5.2023

U inostranstvu su od jutros otvorena birališta za glasanje u drugom krugu izbora u Turskoj, a glasačke kutije su postavljene na 167 mjesta u 73 države. Drugi krug predsjedničkih izbora u Turskoj održat će se 28. maja, a turski državljani u inostranstvu mogu glasati do 24. maja.

Glasačke kutije

Biračka mjesta otvorena su u Ambasadi Turske u Sarajevu, glavnom gradu BiH, i konzulatima u Mostaru i Banjoj Luci. Glasačke kutije su postavljene i u Ambasadi Turske u Bakuu jutros, a također su otvorena birališta u Uzbekistanu, Turkmenistanu, Kazahstanu i Kirgistanu.

U Crnoj Gori će biračka mjesta biti otvorena za dane vikenda od 8:00 do 22:00 sata.

Biračka mjesta u Španiji se otvaraju sutra, dok će u Njemačkoj biti otvorena od srijede od 8:00 do 22:00 sata. U Francuskoj su birači danas počeli da glasaju, a birališta su otvorena u Parizu, Marseju, Strazburu, Lionu, Nantu i Bordou. Glasanje će u ovim gradovima biti moguće do srijede.

Glasanje je počelo i u Grčkoj, zapadnom susjedu Turske preko Egejskog mora, i održavat će se svakog dana do srijede. Na birališta su danas izašli i truski državljani u Švedskoj, Švicarskoj, Finskoj i Belgiji. U Belgiji su registrirana 153.443 birača, a glasati mogu od danas do srijede.

U Litvaniji je 795 birača s pravom glasa također počelo da se pojavljuje na biračkim mjestima u Ambasadi Turske u Vilniusu. Glasanje će se završiti u nedjelju u 22:00 sata. Turski državljani koji žive u Izraelu započeli su glasanje za drugi krug u Ambasadi Turske u Tel Avivu, a glasati mogu do ponedjeljka u 22:00 sata.

Na biračka mjesta izlaze i birači širom Sjedinjenih Američkih Država, a glasati mogu u Ambasadi Turske u Vašingtonu i konzulatima u Njujorku, Bostonu, Čikagu i Los Anđelesu. U Japanu, turski državljani počeli su glasati u Tokiju i Nagoji u 8:00 sati ujutro, a biračka mjesta će biti otvorena do 22:00 za dane vikenda.

Prvi krug

Više od 1.200 turskih državljana počelo je glasati i u Pakistanu. Biračka mjesta su postavljena u Ambasadi i generalnim konzulatima u Islamabadu i Lahoreu.

Milioni birača izašli su na birališta 14. maja da izaberu predsjednika Turske i članove parlamenta od 600 mjesta. 

Narodna alijansa aktuelnog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) osvojila je većinu u parlamentu, dok se predsjednička utrka nastavlja u drugom krugu, jer nijedan kandidat nije osvojio potpunu većinu u prvom krugu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.