ODLUČUJUĆI KORAK

Turski mediji tvrde: Sinan Ogan će podržati Erdoana u drugom krugu izbora

Navodi se da se Ogan prije sastanka sa Erdoanom sastao sa ministrom vanjskih poslova Mevlutom Čavušoluom

Sinan Ogan i Redžep Tajip Erdoan. Twitter

A. O.

22.5.2023

Sinan Ogan (Oğan) krajnje desničarski kandidat, koji je u prvom krugu osvojio 5,2 posto na ovogodišnjim izborima u Turskoj danas će objaviti kome će dati podršku od dva kandidata.

Kako piše turski portal Hurriyet, očekuje se da će Ogan potpisati protokol u pet tačaka i izraziti podršku Redžepu Tajipu Erdoanu (Recep Tayyip Erdogan).

Navodi se da se Ogan prije sastanka sa Erdoanom sastao sa ministrom vanjskih poslova Mevlutom Čavušoluom (Çavuşoğluom), dok je Erdoan podsjetio Ogana na listu uslova od 5 tačaka koje su objavili javnosti tokom sastanka.

- Hajde da to stavimo u protokol, potpišimo i objasnite, podržite nas – kazao je.

Saznalo se da je Ogan odgovorio: "Ne mogu sam odlučiti, moram razgovarati sa svojim komponentama saveza“.

Lider Pravde Partije i jedan dijelova ATA koalicije, Većdet Oz (Vecdet Öz), jučer je na Halk TV-u objavio da će podržati Kiličdarolua u drugom krugu izbora. Također je izjavio da je ATA savez službeno okončan.

Podsjetimo, drugi i konačni krug predsjedničkih izbora u Turskoj održat će se u nedjelju, 28. maja. Građani biraju između aktuelnog predsjednika Erdoana, koji je u prvom krugu osvojio 49,5 i Kiličdarolua, koji je osvojio 44,88 posto glasova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.