U ISTANBULU

Turska obavještajna služba uhapsila 11 osoba: Osumnjičeni da su špijunirali za Mossad

Grupa od 15 upravljala je mrežom širom zemlje

Selćuk Kućukaja. Twitter

A. O.

24.5.2023

Turska nacionalna obavještajna organizacija (MIT) jučer je izdala saopćenje u kojem se navodi da je uhvaćeno 11 osoba, uključujući dvoje turskih državljana, a zbog špijuniranja za izraelsku obavještajnu agenciju Mossad.

Grupa od 15 upravljala je mrežom širom zemlje, a predvodio ju je Selćuk Kućukaja (SelCuk Kucukkaya), čovjek obučen u Evropi, prenosi Daily Sabah.

Pobjegao iz Turske

Službenici MIT-a vodili su istragu u koordinaciji s Uredom glavnog javnog tužitelja u Istanbulu na Kućukaji, s kojim je Mossad stupio u kontakt preko Serkana Ozdemira, bivšeg pripadnika Turskih oružanih snaga (TSK) koji je pobjegao iz Turske kako bi izbjegao krivični progon jer je bio član grupe FETO. Sa rukovodiocima Mossada, Kućukaja se lično sastao, a oni su se predstavili kao Hose-Horhe Satia (Jose-Jorhe), Tomas Alfonso (Thomas) i Raul u nekoliko evropskih zemalja gdje je prošao određena suđenja i špijunsku obuku.

On je naučio tajni komunikacijski sistem agencije što mu je omogućilo komunikaciju s drugim operativcima preko njega.

Promatrao domove i radna mjesta

Prema MIT-u, Kućukaja je bio zadužen za prikupljanje obavještajnih podataka o kompaniji i 23 osobe s trgovačkim vezama s Iranom, a na meti Izraela. Promatrao je domove i radna mjesta porodica navedenih pojedinaca.

Na taj način, on je Mossadu odavao informacije o njihovim letovima u i iz inozemstva, telefonskim razgovorima i signalima, bankovnim računima i imovini.

Kućukaja i njegovi suučesnici uhvaćeni su kada je poslao prijeteći paket jednoj od svojih meta, koja je podnijela žalbu.

Dok je njih 11 uhapšeno u operaciji u Istanbulu, dvojica operativaca koji su pobjegli i dalje se tragaju, rekao je MIT.

Otkriven niz šijunskih mreža

Posljednji put je turska agencija razbila Mossadovu ćeliju u Turskoj u decembru, kada je uhapšeno sedam osoba za koje je utvrđeno da špijuniraju Palestince u zemlji. Agencija je izvijestila da su osumnjičenici pomagali Mossadu u pokretanju online kampanja klevete i prijetnji Palestincima.

MIT je, u saradnji s turskom policijom, otkrio niz špijunskih mreža posljednjih godina, uključujući i onu koja je radila za Rusiju, i osujetio zavjeru Irana da ubije izraelske građane u Turskoj. Operacije su također dovele do otkrića priče iranskih obavještajnih operativaca o otmici iranskih disidenata koji su se sklonili u Tursku.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.