SLUČAJ IZ 2008. GODINE

Islamski učenjak Tarik Ramadan oslobođen optužbi za silovanje

Iako je u Švicarskoj oslobođen, ovo bi moglo biti samo prvo od nekoliko suđenja

Tarik Ramadan. Le Monde

L. S. R.

24.5.2023

Sud u Švicarskoj oslobodio je poznatog proučavatelja islamskih studija Tarika Ramadan (Tariq) optužbi za silovanje i seksualnu prisilu.

Ramadan, koji je švicarski državljanin, unuk je Hasana al-Bane (Hassan al-Banna), osnivača egipatskog Muslimanskog bratstva.

 Suočio se s kaznom do tri godine zatvora

Slučaj je pokrenula Švicarka, koja je rekla da ju je Ramadan silovao u hotelu u Ženevo  2008. godine.

Pred sudom je rekla da je bila izložena brutalnom seksualnom napadu, batinama i uvredama. Rekla je da se to dogodilo nakon što ju je akademik s Oksforda pozvao na kafu nakon konferencije.

Ramadan se suočio se s kaznom do tri godine zatvora ako bude proglašen krivim. Odbacio je sve optužbe, ali je priznao da je upoznao ženu.

Suđenje je bilo oštar kontrast dosadašnjoj karijeri čovjeka koji je nekada važio kao "rok zvijezda" islamske misli.

Dok se Evropa borila s terorističkim napadima i rastućim antimuslimanskim osjećajima, Ramadan se pojavio kao glas razuma, osuđujući terorizam, protiveći se smrtnoj kazni, pa mu je čak zabranjen ulazak u Tunis, Egipat, Saudijsku Arabiju, Libiju i Siriju, jer, rekao je, kritizirao je njihov nedostatak demokratije.

"Time" ga je 2004. proglasio jednim od 100 najutjecajnijih ljudi na svijetu.

Godine 2007. postao je profesor islamskih studija na St Anthony's Collegeu u Oxfordu. Imao je i svoje kritičare, posebice u Francuskoj, gdje su ga brojni vodeći akademici optužili za antisemitizam.

Do 2020. bio je suočen s pet optužbi za silovanje

No 2017. godine završio je njegov meteorski uspon  kada ga je jedna Francuskinja optužila za silovanje.

Kad je taj slučaj dospio u javnost, javilo se više žena.

Do 2020. bio je suočen s pet optužbi za silovanje četiri u Francuskoj i jedna u Švicarskoj i proveo je devet mjeseci u pritvoru u Francuskoj prije nego što je pušten na uvjetnu kaznu. Dosljedno je negirao sve optužbe protiv sebe.

Švicarski slučaj je prvi došao na suđenje, a atmosfera u ženevskoj sudnici bila je napeta.

Ramadan se suočio s gomilom kamera kad je stigao. Njegova tužiteljica zatražila je postavljanje paravana u sudnici kako ne bi morala gledati čovjeka za kojeg je tvrdila da ju je silovao.

Detaljno je opisala navodni napad, rekavši da se boji da će umrijeti.


Ramadan je priznao da ju je pozvao u svoju hotelsku sobu, ali je negirao bilo kakav oblik nasilja. Rekao je da su sve optužbe protiv njega politički motivirane i osmišljene kako bi ga se diskreditiralo.

Njegovi francuski i švicarski advokati također su doveli u pitanje istinitost optužbi, navodeći nedosljednosti oko datuma navodnih napada.

Podržala ga porodica

Ramadana je u tom argumentu podržala njegova porodica. Njegov sin Sami, ukazujući na očevu "ulogu u debati o islamu u Francuskoj", rekao je za BBC 2019. da su slučajevi protiv njegovog oca "motivirani drugim razlozima, za koje smatramo da su politički".

To stajalište podržali su deseci istaknutih osoba, uključujući američkog filozofa Noama Čomskog (Chomski) i britanskog redatelja Kena Loaha (Loach), koji su potpisali otvoreno pismo u kojem se pitaju je li Ramadan dobio pošten pravni proces, uz uobičajenu pretpostavku nevinosti.

Na sudu u Ženevi, tužiteljstvo je insistiralo na tome da žena nije mogla izmisliti navodni napad niti ga je mogla tako detaljno ispričati sudijama.

Sedam dana vijećanja

Advokat Ramadana insistirao je na njegovoj nevinosti, opisujući optužbe protiv njega kao "lude". U svojim primjedbama sudu Ramadan je tražio da mu se ne sudi za njegovu "pravu ili pretpostavljenu ideologiju".

Nakon sedam dana vijećanja, tri švicarska suca proglasila su ga nevinim.

Iako je u Švicarskoj oslobođen, ovo bi moglo biti samo prvo od nekoliko suđenja. U Francuskoj, tužitelji još uvijek procjenjuju trebaju li optužbe protiv Ramadana ići na sud.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.