NAKON OPTUŽBI RUSIJE

Američki general: Tražili smo od Ukrajinaca da ne koriste naše oružje

Ne mogu to reći s definitivnom tačnošću ove minute - a vidio sam isti video, kaže Majli

Majli: SAD traži od Ukrajine da ne koristi američku vojnu opremu. AP

A. O.

26.5.2023

General Mark Majli (Milley), načelnik združenog stožera američkih oružanih snaga, istakao je da njegov ured pregledava slike vozila i vojne opreme s društvenih mreža koji se tiču upada policije u ponedjeljak u rusku regiju Belgorod.

- SAD traži od Ukrajine da ne koristi američku vojnu opremu za napade unutar Rusije - rekao je najviši američki general.

To je uslijedilo nakon optužbi Rusije da je proukrajinska policija koristila američka oklopna vozila pri upadu na rusku teritoriju.

- Ne mogu to reći s definitivnom tačnošću ove minute - a vidio sam isti video - je li to američka oprema ili ne, koja je bila priroda napada i ko je šta učinio kome. Tražili smo od Ukrajinaca da ne koriste opremu dopremljenu iz SAD-a za direktne napade u Rusiji - kazao je Majli na konferenciji za medije u Pentagonu.

Snimci nekih uništenih vozila koje je objavilo Ministarstvo odbrane Rusije pokazala su američku opremu poput vojnih kamiona Humvee.

Reuters je uspio potvrditi lokaciju oštećenih vozila i detalje prikazane u tom videu, iako nije uspio potvrditi datum kad je video snimljen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.