IZBORI U TURSKOJ

Ogan: Da nije bilo mene, Kiličdarolu bi izgubio u prvom krugu

Želio bih podsjetiti gospodina Kiličdarolua da ako je u mogućnosti da se kandiduje u drugom krugu danas, to je zahvaljujući Sinanu Oganu, kaže Ogan

Ogan: Neće podržati Kiličdarolua u drugom krugu izbora. Twitter

A. O.

26.5.2023

Sinan Ogan, koji je ranije najavio da će podržati kandidata za predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan), u intervjuu za TRT Haber istakao je da bi mu kandidat opozicije Kemal Kiličdarolu (Kilicdaroglu) trebao zahvaliti što mu je dao šansu da se utrkuje u narednom krugu.

- Želio bih podsjetiti gospodina Kiličdarolua da ako je u mogućnosti da se kandiduje u drugom krugu danas, to je zahvaljujući Sinanu Oganu - rekao je Ogan.

Inače, Ogan je bio još jedan od kandidata za predsjednika Turske, a dobio je 5,2 posto glasova tokom prvog kruga glasanja. Izjavio je da je obavio razgovor s Kemalom koji nije kazao ništa što bi ga uvjerilo da će on pobijediti na izborima.

- HDP je bio moja crvena linija... Ali, nažalost, nisam dobio efikasan odgovor - rekao je Ogan.

Ogan je dodao da je protivno njegovoj prirodi da bude na istoj strani sa pro-PKK Narodnom demokratskom strankom (HDP ), sada preimenovana u Zelenu ljevicu (YSP). Ogan se osvrnuo i na pro-PKK HDP, za šta kaže da su oni zvanično podržali Kiličdarolua u drugom krugu i da turski nacionalisti nikada neće biti na istoj strani.

- Ne postoji ništa prirodnije nego podržati stranu koja ima većinu u parlamentu - rekao je Ogan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.