ERDOAN I KILIČDAROLU

Sutra drugi krug izbora u Turskoj za predsjednika države: Utrka dva kandidata

Rezultati su pokazali svu klimavost predizbornih prognoza

Erdoan i Kiličdarolu: Kandidati za predsjednika Turske. Twitter

FENA

27.5.2023

U Turskoj će nedjelja, 28. maja biti značajan dan jer je najavljen drugi krug izbora za predsjednika države.

U prvom krugu održanom 14. maja, izvori iz zemlje i regiona izvještavali su o mirnom i korektnom izbornom toku bez negativnih tenzija uprkos velikoj neizvjesnosti izborne utakmice između dvojice predsjedničkih kandidata - aktuelnog predsjednika zemlje Redžepa Taipa Erdogana i najjačeg izazivača i lidera raznorodne ali ujedinjene opozicije Kemala Kilicdaroglua.

Rezultati su pokazali svu klimavost predizbornih prognoza, većinom je davana prednost Kilicdarogluu a ispostavilo se da Erdogan zamalo nije postao novi/stari predsjednik i još da je njegova partija, uz ultranacionalističku stranku MHP, ostala najjača u turskom parlamentu.

U međuvremenu, između dva izborna kruga je tadašnji treći predsjednički kandidat Sinan Ogan objavio da će podržati Erdogana, što dugogodišnjem turskom lideru daje prednost u trenutnim prognozama.

Izbori će odgovoriti na pitanje da li će dugogodišnji lider preuzeti još jedan predsjednički mandat imajući u vidu da je u prvom krugu imao dobar rezultat u odnosu na prognoze. To mu je uspjelo i pored vala inflacije u zemlji i razornog februarskog zemljotresa s velikim brojem žrtava. Slike tog razaranja obišle su planetu ne samo zbog prirode katastrofa kakve su inače zemljotresi već i što su zbog upitnih arhitektonskih rješenja ekspanzivne gradnje višespratnica, ljudi izdisali među spratovima urušenim jedan preko drugog poput kula od karata.

Kemal Kilicdaroglu je takmac koji je dosad osvojio najviše glasova od onih što su pokušavali poraziti Erdogana.

I on i Erdogan nastojali su između dva izborna kruga pridobiti oko tri miliona glasača Sinana Ogana.

Aktuelni turski predsjednik je 14. maja osvojio 49,5 posto, a Klicdaroglu gotovo 45 posto glasova, što je značilo da nijedan nije izborio mandat i da će morati da se nadmeću i u drugom krugu u nedjelju, 28. maja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.