DIREKTORICA THERANOSA

Elizabet Holms počinje služiti zatvorsku kaznu zbog lažne tehnologije testiranja krvi

Holms je osuđena početkom prošle godine po četiri tačke optužnice za prevaru povezane s njenim neuspjelim početkom testiranja krvi

Elizabet Holms. Printscreen

H. J. I.

31.5.2023

Osnivačica kompanije Theranos, Elizabet Holms (Elizabeth Holmes) koja je navodno otkrivala bolesti koristeći samo jednu kap krvi, danas počinje služenje zatvorske kazne u trajanju od 11 godina. 

Holms je osuđena početkom prošle godine po četiri tačke optužnice za prevaru povezane s njenim neuspjelim početkom testiranja krvi.

Kaznu će služiti u zatvoru u Teksasu

Sredinom maja, sud je odbio njen zahtjev da ostane na slobodi uz kauciju dok se razmatralo osporavanje prvobitne osude.

Odslužit će svoju kaznu u zatvoru minimalne sigurnosti u Teksasu.

Holmes se u utorak prijavila u saveznu ustanovu u Brjanu u Teksasu, u kojoj se u svakom trenutku nalazi između 500 i 700 zatvorenika.

To je oko 160 km sjeverno od Hjustona, njenog rodnog grada. Njen dolazak u ustanovu potvrdio je Federalni zavod za zatvore, koji je odbio dati više detalja o njenom zatvaranju, pozivajući se na zabrinutost zbog privatnosti.

Najmlađa milijarderka na svijetu

Tamo je žena koja je nekada bila naplaćena kao najmlađa milijarderka na svijetu koja je sama sebi napravila, mogla bi raditi zajedno sa drugim zatvorenicima za između 12 centi (10 penija) i 1,15 dolara (93 penija) po satu - od čega će veliki dio ići na njezine isplate restitucije koje je odredio sud.

Ranije ovog mjeseca američki sudija naložio je Holms i njenom bivšem ljubavnom i poslovnom partneru, bivšem šefu Theranosa Ramešu "Sunny" Balvaniju, da plate 452 miliona dolara žrtvama.

Balvani već služi 13-godišnju zatvorsku kaznu u Kaliforniji zbog svoje uloge u ovoj "šemi".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.