PUTINOV SAVEZNIK

Medvedev: Glupi funkcioneri Britanije su legitimne ratne mete

Velika Britanija djeluje kao saveznik Ukrajine pružajući joj vojnu pomoć u obliku opreme i stručnjaka, tj. vodi neobjavljeni rat protiv Rusije

Fena

D. H.

1.6.2023

Zamjenika predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti Dmitrij Medvedev rekao je da je Britanija "vječni neprijatelj" Moskve i da se svi britanski funkcioneri koji pomažu Ukrajini u ratu mogu smatrati legitimnim vojnim metama.

Medvedev je, komentirajući izjavu britanskog ministra vanjskih poslova Džejmsa Kleverlija (James Cleverly) da Ukrajina ima pravo napasti mete na ruskom teritoriju radi samoobrane, rekao da bi se britanski "glupi funkcioneri" trebali sjetiti da bi Britanija mogla biti "okvalificirana kao da je u ratu".

- Glupi funkcioneri Velike Britanije, našeg vječnog neprijatelja, moraju zapamtiti da se u okviru općepriznatog međunarodnog prava koje regulira vođenje rata u suvremenim uvjetima, uključujući Hašku i Ženevsku konvenciju s njihovim dodatnim protokolima, njihova situacija može kvalificirati kao da su u ratu.

- Velika Britanija djeluje kao saveznik Ukrajine pružajući joj vojnu pomoć u obliku opreme i stručnjaka, tj. de facto vodi neobjavljeni rat protiv Rusije - napisao je Medvedev na Twitteru. 

- U tom slučaju, bilo koji od njezinih javnih dužnosnika (bilo vojnih, bilo civilnih, koji pomažu Ukrajini u ratu) može se smatrati legitimnom vojnom metom - zaključio je Lavrov.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.