VLASNIK TESLE

Ilon Mask je ponovo najbogatiji čovjek na svijetu

Za "samo" pet milijardi dolara pretekao Bernara Arnoa

Ilon Mask. Printscreen

H. J. I.

1.6.2023

Ilon Mask (Elon Musk), vlasnik kompanija Tesla, SpaceX i Twitter, povratio je svoju poziciju najbogatije osobe na svijetu.

To pokazuju podaci Bloomberga, koji procjenjuje da je neto vrijednost direktora Tesle sada oko 192 milijarde dolara, u poređenju sa 187 milijardi dolara koliko vrijedi generalni direktor LVMH Bernar Arno.

"Centimilijarderi"

Dva "centimilijardera", termin koji se koristi za ljude sa bogatstvom većim od 100 milijardi dolara, mjesecima su na prvom mjestu.

Ove sedmice, bogatstvo Arnoa je palo nakon pada akcija kompanije LVMH.

Arno je nadmašio Maska u decembru, pošto je njegovo bogatstvo poraslo zbog buma u ​​prodaji luksuzne robe koja je pomogla da skoče cijene akcija LVMH. Jedan od najvećih svjetskih konglomerata, dom je brendova koji uključuju Louis Vuitton, Dior i Celine.

Maskovo bogatstvo direktno povezano sa bogatstvom Tesle

U međuvremenu, Mask je posljednjih godina uživao u velikom usponu na svjetskim listama bogataša jer je njegovo bogatstvo direktno povezano sa bogatstvom Tesle, proizvođača električnih automobila. Njegova najveća imovina su akcije kompanije, kojih ima oko 13 posto, navodi Bloomberg.

Osim Tesle, Mask je također izvršni direktor kompanije SpaceX, kompanije za istraživanje svemira, i vlasnik društvene mreže Twitter.

Akcije LVMH-a ove godine su porasle za 19,7 posto, dok su Tesline porasle za 65,6 posto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.