KIŠNJEV

Završen prvi dan samita u Moldaviji: Zelenski u centru pažnje, Meloni prati Španiju

Domaćin sastanka bila je predsjednica Moldavije Maia Sandu koja je ispred dvorca Mimi dočekala sve lidere koji su pozvani na ovaj samit

Završen prvi dan samita u Moldaviji. AP

H. J. I.

2.6.2023

U Kišnjevu, glavnom gradu Moldavije, jučer je održan prvi dan samita Evropske političke zajednice na kojem su lideri evropskih zemalja učestvovali u brojnim bilateralnim i multilateralnim sastancima. 

Domaćin sastanka bila je predsjednica Moldavije Maia Sandu koja je ispred dvorca Mimi dočekala sve lidere koji su pozvani na ovaj samit.

Brojni sastanci na marginama samita

Uoči zvaničnog dijela sastanka, zvanični fotografi samita zabilježili su niz momenata u kojima se može vidjeti kako su lideri prije sastanaka održali i niz razgovora u dvorištu dvorca.

Među onima koji su se sastali na taj način bili su i lideri balkanskih zemalja, pa su se tako za jednim stolom našli Edi Rama, Aleksandar Vučić, Dimitar Kovačevski, Robert Golob, Jakov Milatović kao i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović. Balkanskom "sastanku" nakratko se u jednom trenutku pridružila i predsjednica Evropske komisije Ursula fon derl Lejen (Von der Leyen).

Ipak, kao što se i očekivalo, najveća "zvijezda" samita bio je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski koji je uoči samita razgovarao gotovo sa svim liderima, a glavna tema odnosila se na nastavak pomoći Ukrajini.

Ukrajinska i evropska sigurnost

- Održao sam mnogo vrijednih sastanaka za Ukrajinu i evropsku sigurnost. Pripremamo nove odluke za odbranu Ukrajine što uključuje protivzračnu odbranu i naš napredak na zemlji. Pripremao i značajan politički program za NATO samit u Vilniusu. Pirpremamo i paket sigurnosnih garancija za našu zemlju koja je na putu za NATO. Činimo sve kako bismo približili Ukrajinu Evropskoj uniji. Hvala i predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lejen što podržava naše inicijative za zaštitu djece kao i predsjednici Evropskog parlamenta za podršku u vidu municije. Kolege, prijatelji, hvala vam za vašu pomoć u tome da približite Ukrajinu pobjedi, a svijet pravdi. Možemo to učiniti zajedno - rekao je Zelenski.

Jedna od onih koja je privukla pažnju tokom sastanka bila je i premijerka Italije Đorđa Meloni (Giorgia). Italijanski mediji su naglasili kako se Meloni na samitu srela i sa Makronom, ali da, zbog brojnih neslaganja, nisu dugo razgovarali. Ipak, premijerka Italije posebnu pažnju na samitu posvetila je Španiji te je komentirala prijevremene izbore koji će se održati u julu.

- Želim se kloniti toga jer ne želim mnogo da komentarišem činjenice koje se tiču druge zemlje. Ipak, kao predsjednica evropskih konzervativaca jasno je da sa zanimanjem gledam šta će španski konzervativci napraviti. Drugim riječima, ne mogu, a da ne navijam za Vox, desničare koji bi mogli dobiti veliku podršku za nekoliko sedmica - rekla je Meloni.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.