STRAVIČAN SLUČAJ

Osumnjičeni Nijemac nesvjesno priznao ubistvo Medlin Meken: "Nije vrištala"

Postoje tri napisane stranice pisma na kojima se Kristijan Brikner (46) engleskom novinaru žali uglavnom na uslove u zatvoru

Da li je Kristijan priznao ubistvo Medlin. Policija Italije - Facebook

S. S.

2.6.2023

Kristijan Brikner (46), koji je osumnjičen za kidnapovanje i ubistvo Medlin Meken 2007. godine tokom njenog ljetovanja s porodicom u Portugalu, možda je nesvjesno priznao ovaj monstruozni zločin.

Postoje tri napisane stranice pisma na kojima se Kristijan Brikner (46) engleskom novinaru žali uglavnom na uslove u zatvoru i protestuje zbog svoje nevinosti. U jednom trenutku, međutim, otkriva pikantan detalj, javlja "Bild".

Krajem 2022. godine, čovjek za kojeg se navodi da je, prema njemačkoj Saveznoj kriminalističkoj policiji (BKA) i javnom tužilaštvu u Braunšvajgu, 2007. kidnapovao i ubio tada trogodišnju Medlin Meken napisao je pismo engleskom novinaru. "Daily mail" je o tome izvjestio u odlomcima.

Kako je došao u centar pažnje

"Bild" je primio ovo pismo. Kako navodi njemački list, posebno je interesantan odlomak koji bi mogao da objasni kako je ovaj zlostavljač djece, koji godinama nije bio povezan sa slučajem Medlin Meken, došao u centar pažnje BKA.

Ranije se znalo da postoji svjedok koji tvrdi da je Brikner priznao ubistvo 2008. Ranije je bilo nejasno šta je tačno osumnjičeni o zločinu rekao svom bivšem saputniku Helgeu B.

Brikner u svom pismu citira inkriminišuće svjedočenje svedoka, koje on očigledno poznaje.

Dvojica sitnih kriminalaca upoznala su se u martu 2008. na muzičkom festivalu u Orgivi u Španiji. Deset mjeseci nakon nestanka Medlin, obojica su napustili Portugal.

Brikner je navodno pitao Helgea B. da li se uskoro vraća u Portugal. "Ne", rekao je, "tamo ima previše problema. Previše policije na putu - zbog nestale devojčice".

Bilo je čudno da je dijete moglo nestati bez traga. Prema riječima svjedoka, Brikner je odgovorio: "Da, nije vrištala".

"Svjedok je lažov"

Ova izjava svjedoka Helgea B., tvrdi Brikner u pismu novinaru, bila je ono što je prvo skrenulo pažnju BKA na njega.

Sve je počelo s ovom izjavom – pored istraga u slučaju Medlin Meken, i u slučaju Amerikanke Diane M. (72), koju je Brikner silovao u Praia da Luz 2004. Za to djelo je u zatvoru do 2026.

U svom pismu, Brikner je svjedoka nazvao "lažovom": tvrdi da ga je prevario u trgovini drogom 2007. godine, zbog čega sa njim u Španiji 2008. nije razmijenio nijednu riječ. On također tvrdi i da je tok svjedoku pomogao da prijevremeno izađe iz zatvora u Grčkoj. Te navode, prema saznanjima "Bilda", svjedok oštro negira: Helge B. tvrdi da je odslužio cijelu zatvorsku kaznu za trgovinu ljudima.

Briknerov advokat Fridrih Filšer (38) i dalje smatra da svjedok nije kredibilan: "Prije svega, mora se utvrditi da li je takvog razgovora uopšte i bilo. Drugi svjedoci su dali drugačije izjave, odnosno da do takvog razgovora nikada nije došlo."

Bez obzira na istinitost svjedočenja, stručnjaci se slažu: Brikner je sebi učinio medveđu uslugu svojim detaljnim pismom novinaru.

- Optuženom bi bilo dobro savjetovati da se uzdrži od nezavisne komunikacije sa trećim licima - rekao je za "Bild" profesor krivičnog prava Denis Bok (44) s Univerziteta u Kilu. "Svako pismo vještaku može dati materijal za procjenu uslova za preventivno zadržavanje."

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.