VOĐA WAGNERA

Prigožin: Pandorina kutija je otvorena, frakcije u Kremlju uništavaju Rusiju

Neka kremaljska kula odlučila se igrati opasne igre, rekao je Prigožin

Jevgenij Prigožin. Twitter

H. J. I.

3.6.2023

Vođa plaćenićke grupe Wagner Jevgenij Prigožin rekao je u subotu da frakcije unutar Kremlja uništavaju državu pokušavajući posijati razdor između njega i čečenskih boraca.

Taj je spor sada riješen, ali unutrašnje borbe u Kremlju otvorile su Pandorinu kutiju rascjepa, rekao je on.

Svađa sa ruskom vojskom

Prigožin, 62-godišnji bivši ugostitelj koji je osnovao plaćeničku grupu Wagner i član je šireg kruga saradnika predsjednika Vladimira Putina, stekao je veliku važnost tokom 15-mjesečnog rata u Ukrajini.

Njegove su trupe predvodile bitke u gradu Bahmutu i drugdje, ali se također čestvo svađao s ruskom vojskom oko taktike, logističke podrške i drugih pitanja.

Prigožin je rekao da je riješen spor između njega i čečenskih snaga koje se također bore uz rusku vojsku u Ukrajini. Ali on je za neslogu okrivio neidentificirane frakcije Kremlja - koje on naziva "kulama Kremlja".

"Pandorina kutija je već otvorena"

Njihovo je spletkarenje toliko izmaklo kontroli da ih je Putin bio prisiljen izgrditi na sastanku Vijeća sigurnosti, rekao je Prigožin.

- Pandorina kutija je već otvorena, mi nismo ti koji su je otvorili. Neka kremaljska kula odlučila se igrati opasne igre - rekao je Prigožin u poruci koju je objavila njegova služba za medije.

Dodao je da su opasne igre postale svakodnevica u kulama Kremlja te da "oni jednostavno uništavaju rusku državu".

Nije identificirao frakciju Kremlja, ali je rekao da ona nastavlja svoje pokušaje sijanja razdora i da će morati "pakleno platiti". Kremlj nije komentirao njegove izjave.

Putin je u petak održao sastanak Vijeća sigurnosti o, kako je rekao, "međuetničkim" odnosima unutar zemlje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.