PAKET IZMJENA UGOVORA

Članice OPEC-a sastaju se u Beču: Da li će doći do novog smanjenje proizvodnje nafte

Tri od četiri izvora rekla su da bi smanjenja mogla iznositi i milion barela dnevno uz postojeće smanjenje od dva miliona barela dnevno

Članice OPEC+ organizacije koju predvodi Rusija "drže" oko 40 posto svjetske sirove nafte. Printscreen

E. A.

4.6.2023

Članice Organizacije zemalja za izvoz nafte (OPEC) sastat će se u danas u Beču kako bi raspravljali o novom sporazumu kojim bi se eventualno prilagodile proizvodne kvote nafte za ovu i narednu godinu te eventualno usvojilo i smanjenje proizvodnje.

Cijene nafte

Članice OPEC+ organizacije koju predvodi Rusija "drže" oko 40 posto svjetske sirove nafte što znači da bi nova odluka mogla imati veliku utjecaj na cijene nafte.

Četiri izvora koja su upoznata sa detaljima o kojima bi se trebalo razgovarati, naglasili su Reutersu kako su dodatni rezovi proizvodnje među opcijama koje će se razmatrati.

Izmjena ugovora

- Razgovaramo o punom paketu izmjena ugovora - rekao je jedan od izvora.

Tri od četiri izvora rekla su da bi smanjenja mogla iznositi i milion barela dnevno uz postojeće smanjenje od dva miliona barela dnevno i dobrovoljnog smanjenja od 1,6 miliona barela dnevno što je najavljeno u aprilu.

Zapadne zemlje su ranije optužile članice OPEC-a da manipuliraju cijenama nafte te da potkopavaju globalnu ekonomiju visokim troškovima energije. Zapad je također optužio OPEC da se previše priklonio Rusiji uprkos zapadnim sankcijama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.