SASTAO SE SA ERDOANOM

Stoltenberg pozvao Tursku da ne blokira ulazak Švedske u NATO

U Štokholmu su danas održani protesti protiv članstva u ovom savezu

Jens Stoltenberg i Redžep Tajip Erdoan. Anadolija

H. J. I.

4.6.2023

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg danas je još jednom pozvao Tursku da ne blokira članstvo Švedske u ovom vojnom savezu. Istovremeno su u Štokholmu održani protesti protiv ovog članstva.

Stoltenberg je poziv uputio nakon što se u Istanbulu susreo sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoanom (Recep Tayyip Erdogan) i novim ministrom vanjskih poslova Hakanom Fidanom koji je bio šef obavještajne službe.

Sljedeće sedmice sastanak Turske, Švedske i Finske

Na konferenciji za novinare je izjavio da će Švedsku članstvo u NATO-u učiniti sigurnijom, ali i da će Turska biti snažnija. Za sljedeću sedmicu je najavio sastanak predstavnika Turske, Švedske i Finske kako bi se riješili problemi vezani za članstvo. Riječ je o mehanizmu formiranom za članstvo Švedske i Finske u NATO-u. Finska je u aprilu postala članica.

Turska optužuje Švedsku da je previše blaga prema "terorističkim" organizacijama, a za nju se to odnosi i na kurdske organizacije i organizacije za koje tvrdi da su povezane sa pokušajem državnog udara 2016. Mađarska također onemogućava švedsko članstvo u NATO-u, ali nije javno jasno objasnila zašto se protivi.

"Ne NATO-u - ne Erdoanovim zakonima u Švedskoj"

Stoltenberg smatra da je Švedska napravila značajne korake po pitanju turskih zabrinutosti. NATO-ov cilj jeste da ova država postane članica prije 11. jula kada počinje susret čelnika zemalja ovog vojnog saveza u Litvaniji.

Dok se Stoltenberg obraćao novinarima u Istanbulu, stotine ljudi, među kojima su i oni prokurdski orijentisani, u Štokholmu su protestovali protiv članstva Švedske. Protesti su održani pod sloganom "Ne NATO-u - ne Erdoanovim zakonima u Švedskoj".

Protestima su protestovali i ljevičari, anarhisti, aktivisti za zaštitu okoliša i oni koji se protive novim švedskim zakonima protiv terorizma, a koji su na snagu stupili 1. juna, prenosi Al Jazeera. Finska i Švedska su se odlučile za članstvo u NATO-u nakon početka agresije Rusije na Ukrajinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.