OBRAĆANJE U ANKARI

Erdoan nakon prve sjednice novog kabineta: Zajedno ćemo graditi viziju "Stoljeće Turske"

Kazao je i kako je nacija sačuvala svoju volju i budućnost rekordnim sudjelovanjem na izborima

Obraćanje Erdoana nakon prvog sastanka novog kabineta u Ankari. a

N. Aj. / Anadolija

6.6.2023

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) izjavio je da će svih 85 miliona turskih građana zajedno graditi viziju “Stoljeće Turske“, javlja Anadolija.

- Implementirat ćemo dva koncepta, stabilnost i povjerenje. Gradit ćemo "Stoljeće Turske" sa stabilnošću i samopouzdanjem - rekao je Erdoan nakon prvog sastanka novog kabineta u Ankari.

Novi mandat

Turski predsjednik Erdoan je izborio novi petogodišnji mandat šefa države nakon što je pobijedio u drugom krugu predsjedničkih izbora 28. maja, a u subotu je predstavio novi kabinet nakon svečanog polaganja zakletve. Prethodno je 14. maja održan prvi krug predsjedničkih izbora te parlamentarni izbori u Turskoj.

- Na ovim izborima svi u Turskoj su pobijedili s nama i našim savezom. Bez obzira na njihove političke preferencije, svih 85 miliona građana su pobijedili - rekao je Erdoan.

Kazao je i kako je nacija sačuvala svoju volju i budućnost rekordnim sudjelovanjem na izborima, dodavši kako je turska demokratija postala referentna tačka za svijet.

Uhvatiti se u koštac

Erdoan je obećao da će zagrliti svakog građanina, rekavši da će nastaviti raditi za zemlju ne isključujući nikoga.

- Prijedlog ustavne reforme, koji smo stavili na dnevni red prije izbora, dat ćemo na procjenu novom sazivu parlamenta - rekao je Erdoan.

Istakao je da pred novim kabinetom nije lagan posao, ali da je odlučan da se uhvati u koštac i riješi probleme i izazove sa kojim se država i građani suočavaju, uključujući i inflaciju.

Najavio je i nastavak odlučne politike rješavanja problema s kojima su suočeni stanovnici južnih turskih regija koje su u februaru pogođene razornim zemljotresima.

Prije početka današnje sjednice, Erdoan je članove kabineta predvodio u posjeti i odavanju počasti u Anitkabiru, mauzoleju osnivača Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.