STANOVNIŠTVO SE EVAKUIŠE

Velike posljedice nakon uništenja brane u Ukrajini: Neki dijelovi bi mogli presušiti

Očigledno, godine će biti potrebne za oporavak, a stanovništvo se trenutno evakuiše na sigurna područja

Uništena brana. Maxar

A. O.

7.6.2023

Brana koja se nalazi na jugu Ukrajine uništena je jučer najvjerovatnije od strane Rusa, a obje strane prebacuju krivnju jedni na druge. Velike poplave izazvalo je uništenje brane, a pojedini dijelovi Ukrajine bi mogli postati pustinja.

Očigledno, godine će biti potrebne za oporavak, a stanovništvo se trenutno evakuiše na sigurna područja.

Hidroelektrana je potpuno uništena i nije podložna restauraciji s obzirom na to da je eksplodiralo unutrašnje postrojenje.

Obnova stanice

Šef HE "Ukrhydroenergo" Igor Sirota (Ihor Syrota) rekao je da će prema približnim procjenama za obnovu stanice biti potrebno do milijardu američkih dolara i pet godina.

Skoro potpuno poplavljena su mjesta u oblasti Herson: Tjaginka, Lavov, Odradokamjanka, Ivanivka, Mikilske, Tokarivka, Ponjativka, Bilozerka, mikrookrug Ostriv u oblasti Herson, a ukupno 16.000 ljudi se nalazilo u kritičnoj poplavljenoj zoni. Očekuje se da će voda još rasti tokom dana i da će izrazito visok nivo biti danas u 11 nakon čega bi trebalo da se povlači.

Novac i vrijeme

Osim što će biti potrebno mnogo novca i vremena za popravljanje ove hidroelektrane, napravljena je ogromna šteta i navedenim poplavljenim mjestima. Služba bezbjednosti Ukrajine već je otvorila krivični postupak zbog optužbi za ekocid i kršenje običaja ratovanja.

Ministarstvo agrarne politike i hrane Ukrajine sugeriše da bi polja na jugu Ukrajine mogla da se pretvore u pustinje već sljedeće godine zbog ruskog uništavanja Kahovske HE.

Katastrofa koju su izazvali Rusi zaustavit će vodosnabdijevanje 31 sistema za navodnjavanje polja u regijama Dnjepropetrovsk, Herson i Zaporožje. Predsjednik Ukrajine je rekao jučer da se rješava pitanje obezbjeđivanja vode za piće lokalnog stanovništva, koja će biti potrebna ne samo u poplavljenim područjima, već i u susjednim regijama.


Također, negativne posljedice bit će i po ribarsku industriju s obzirom na to da se očekuje pomor riba, kako mladih tako i odraslih.

Inače, jutros je stanovništvo autobusima evakuirano u Herson i Mikolajev, a odatle dalje u Odesu, Kropivnjicki, Kijev i druge gradove. Prvi evakuacioni voz za Mikolajev kreće danas u 12:00 sati po lokalnom vremenu.

Trenutno, Hersonska oblast ima sanitarno-epidemiološke službe, jer voda sa sobom nosi prljavštinu koja može uticati na ljude.

Sve bolnice su danas spremne, rekao je predsjednik regionalnog vijeća Oleksandr Samojlenko u eteru teletona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.