AIR DEFENDER 23

Demonstracija sile: Uskoro NATO-ova najveća evropska zračna vježba

Pokazujemo da je teritorija NATO-a naša crvena linija, da smo spremni braniti svaki centimetar ove teritorije - rekao je Ingo Gerharc

SAD šalje 100 aviona. Printscreen

N. Aj.

7.6.2023

U vježbi "Air Defender 23" učestvovat će 10.000 vojnika i 250 aviona iz 25 zemalja, a Njemačka bi trebala biti domaćin najvećeg NATO-ovog raspoređivanja zračnih snaga nad Evropom u historiji Saveza.

Vježba bi trebala početi u ponedjeljak. Osmišljene su tako da simuliraju odgovor na napad na zemlju članicu NATO-a. SAD će poslati 100 aviona i 2.000 ljudi koji će učestvovati u vježbi.

- Pokazujemo da je teritorija NATO-a naša crvena linija, da smo spremni braniti svaki centimetar ove teritorije - rekao je general-pukovnik njemačke avijacije Ingo Gerharc (Gerhartz).

Viši njemački zapovjednik insistirao je na tome da je vježba osmišljena da pokaže "odbrambeni" stav prema Rusiji.

- Ali mi, naprimjer, nećemo obavljati nikakve letove prema Kalinjingradu. Dakle, ovo je odbrambeno - rekao je.

Američka ambasadorica u Njemačkoj Ejmi Gutman (Amy Gutmann) rekla je da će vježbe predstavljati "impresivno" pokazivanje sile prema drugim zemljama u svijetu.

- Ovo je vježba koja bi bila apsolutno impresivna svakome ko gleda, a mi nikoga ne tjeramo da je gleda - rekla je američka zvaničnica novinarima u Berlinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.