BIVŠI PREDSJEDNIK SAD

Tramp: Korumpirana Bajdenova administracija podignula je optužnicu protiv mene

Istražitelji su prije gotovo godinu dana zaplijenili otprilike 13.000 dokumenata s Trampovog imanja Mar-a-Lago

Tramp optužuje Bajdena. Twitter

A. O.

9.6.2023

Bivši predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) jučer je putem društvene mreže, kazao da je protiv njega podignuta optužnica, o čemu je njegove advokate obavijestila administracija aktuelnog predsjednika Džo Bajdena (Joea Bidena).

- Korumpirana Bajdenova administracija obavijestila je moje advokate da je protiv mene podignuta optužnica - napisao je Tramp na svojoj platformi "Truth Social".

Povjerljivi dokumenti

Tramp pretpostavlja da je do nove optužnice došlo zbog povjerljivih dokumenata koji su pronađeni na njegovom imanju na Floridi, nakon isteka predsjedničkog mandata.

Prema njegom riječima, u utorak se mora pojaviti na sudu u Miamiju, ali bivši predsjednik nije pružio dokaze za napisane izjave. Reuters nije bio u mogućnosti odmah provjeriti detalje, a Trampovi advokati za sada su bez komentara.

Krivotvorenje dokumentacije

Prethodno je protiv njega podignuta optužnica od strane okružnog tužilaštva Menhetna zbog krivotvorenja poslovne dokumentacije u vezi s novcem isplaćenim porno zvijezdi u zamjenu za šutnju o aferi prije predsjedničke utrke 2016.godine

Ministarstvo pravosuđa istražuje je li Donald Tramp zloupotrijebio povjerljive dokumente koje je zadržao i nakon što je napustio ured u Bijeloj kući početkom 2021.godine.

Istražitelji su prije gotovo godinu dana zaplijenili otprilike 13.000 dokumenata s Trampovog imanja Mar-a-Lago u Palm Beachu na Floridi. Stotinjak njih je označeno kao tajno, iako je jedan od Trampovih advokata prethodno rekao da su svi zapisi s oznakom tajnosti vraćeni.

Tramp je branio svoje zadržavanje dokumenata, sugerirajući da je skinuo oznaku tajnosti s njih dok je bio predsjednik. Međutim, nije pružio dokaze za to, a njegovi advokati nisu iznijeli taj argument u sudskim podnescima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.