BIVŠI PREDSJEDNIK SAD

Otpečaćena optužnica protiv Trampa: Evo šta mu se stavlja na teret

Optužnica je napisana na 49 strana i sastoji se iz više desetina tačaka

Donald Trump. Anadolija

H. J. I.

9.6.2023

Optužnica protiv bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) upravo je otpečaćena, piše BBC.

Optužnica je napisana na 49 strana i sastoji se iz više desetina tačaka: 31 tačka za namjerno zadržavanje informacija o nacionalnoj odbrani, jedna tačka za zavjeru oko ometanja pravde, jedna tačka za zadržavanje dokumenata ili zapisa, jedna tačka za prikrivanje dokumenata u saveznoj istrazi, jedan broj šeme za prikrivanje i jedna tačka lažnih izjava i predstavljanja.

"Najosjetljiviji povjerljivi dokumenti"

U prvoj tački, tužioci napominju da je kao predsjednik SAD Donald Tramp imao pristup "najosjetljivijim povjerljivim dokumentima i informacijama o nacionalnoj bezbjednosti", uključujući informacije obavještajne zajednice i Ministarstva odbrane.

U optužnici se navodi i da je on tokom svog predsjedničkog mandata, skupljao novine, isječke iz štampe, pisma, bilješke, karte, fotografije, zvanične dokumente i druge materijale u kartonske kutije koje je držao u Bijeloj kući.

- Među materijalom koji je Tramp čuvao u svojim kutijama bilo je na stotine povjerljivih dokumenata - navodi se u optužnici.

Nuklearni programi SAD

Treća tačka optužnice Trampu stavlja na teret da čuva "informacije u vezi sa odbrambenim i oružanim sposobnostima kako SAD, tako i stranih zemalja".

Dokumenti su također uključivali "nuklearne programe Sjedinjenih Država, potencijalnu ranjivost SAD i njenih saveznika na vojni napad" i "planove moguće odmazde" kao odgovor na strani napad.

Podsjetimo, Tramp je ranije saopštio da je protiv njega podignuta optužnica za pogrešno rukovanje dokumentima, koje je zadržao nakon što je napustio Bijelu kuću u januaru 2021. godine.

On je naveo da u sudnici u Majamiju mora da se pojavi narednog utorka i poručio da je "nevin čovjek". Ovo je prva federalna optužnica u historiji SAD protiv nekog od bivših američkih predsjednika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.