DODJELA NAGRADA

'Wizz Air' treću godinu zaredom proglašena najodrživijom niskotarifnom aviokompanijom

Nagrade obuhvataju trideset industrijskih segmenata, od zdravstva i digitalne valute do avijacije

'Wizz Air', u Evropi najbrže rastuća, a globalno ekološki najodrživija aviokompanija. Wizz Air

A. O.

26.6.2023

"Wizz Air", u Evropi najbrže rastuća, a globalno ekološki najodrživija aviokompanija, proglašena je najodrživijom niskotarifnom aviokompanijom treću godinu zaredom na dodjeli nagrada World Finance Sustainability Awards 2023.

Magazin "World Finance" pohvalio je održive mogućnosti Wizz Aira i posvećenost smanjenju emisija za dodatnih 25 posto do kraja decenije.

Kontinuirana izlaganja

Žiri je prepoznao kontinuirana ulaganja aviokompanije u najnoviju tehnologiju, obnovu svoje avionske flote, inicijative za povećanje efikasnosti goriva, partnerstvo za održivo gorivo za avione (SAF), uključujući ulaganja u istraživanje i razvoj te istraživanje aviona na vodikov pogon zajedno s "Airbusom".

"World Finance" nagradama za održivost petu godinu zaredom nagrađuje poslovne subjekte koji stavljaju održivost u prvi plan svog poslovanja. Nagrade obuhvataju trideset industrijskih segmenata, od zdravstva i digitalne valute do avijacije.

"Wizz Air" je dostigao najniži intenzitet emisija ugljika za jednu fiskalnu godinu, koji iznosi 53,8 grama po putniku/km u fiskalnoj 2023. godini. To predstavlja smanjenje od šest posto u odnosu na nivoe prije COVID-a. Da bi to postigla, aviokompanija je uložila značajna sredstva u svoju flotu, zamijenivši starije letjelice novim avionima Airbus A321neo, koji pružaju značajne ekološke prednosti u smislu smanjenja buke i uštede goriva, a trenutno mogu letjeti s do 50 posto mješavine održivog goriva za avione (SAF). Udio novih aviona „neo“ tehnologije iz Airbusove porodice A320 u floti "Wizz Aira" sada je premašio 50 posto.

Također, "Wizz Air" je uspostavio strategiju za održivo gorivo za avione (SAF), koja uključuje osiguranje ugovora o kupovini s dobavljačima za budućnost, i već je uspostavio partnerstva s "Mabanaftom", "Nestom", OMV-om i "Cepsom". U aprilu 2023. godine, "Wizz Air" je objavio svoju prvu investiciju u vlasnički udio u kompaniji za biogoriva, Firefly Green Fuels, kako bi dalje podržao razvoj održivog aviogoriva u Velikoj Britaniji. U maju 2023. godine, aviokompanija je, kao dio "Indigo Partnersa", investirala u američku startup kompaniju "Clean Joule", koja se bavi proizvodnjom održivih goriva.

Ivon Mojnihan (Yvonne Moynihan), korporativna i ESG (ekološki, društveni i upravljački) službenica u kompaniji "Wizz Air", izjavila je da su izuzetno počašćeni što treću godinu zaredom dobijaju priznanje za njihovu neumornu posvećenost održivim praksama u avioindustriji od časopisa "World Finance". 

Smanjenje intenziteta

- U "Wizz Airu" smo iskreno posvećeni prioritetizaciji smanjenja intenziteta emisije ugljika i usvajanju pionirskih praksi. Prihvatili smo strateške inicijative, uključujući investiranje u najnovije avione i inovativne alternative tehnologije goriva, kao i istraživanje mogućnosti za avione koji koriste vodik kao pogonsko gorivo bez emisije. Ova nagrada je dokaz napornog rada i posvećenosti našeg WIZZ tima koji se zalaže za ekološku odgovornost Grupe tako što osigurava da ostanemo lideri industrije u pogledu održivosti i predvodimo put u sektoru niskotarifnog aviosaobraćaja - izjavila je Mojnihan.

Monika Vojcik (Wojcik), voditeljica odjela za posebne projekte u "World Financeu" također se obratila.

- "Finance Magazine" prepoznaje kompanije koje aktivno djeluju u ostvarivanju značajnih promjena u područjima zaštite okoliša, društva i korporativnog upravljanja. Održivo opredjeljenje postaje sve važnije s obzirom na stanje planete. Posebno smo impresionirani postignućem kompanije "Wizz Air" da postane vodeća aviokompanija na tržištu s iznimnim referencama u vezi s održivošću, kroz kontinuirana ulaganja u najnoviju tehnologiju i stalno poboljšanje nivoa emisije ugljičnog otiska po putniku koji putuje avionima kompanije, vođenje jedne od najmlađih flota aviona na svijetu s dosljedno najnižom izvedbom CO2 u Evropi, kao i ulaganje u istraživanje i razvoj Firefly Green Fuelsa, što doprinosi ukupnim ESG referencama - istakla je. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.