NA DAN GODIŠNJICE

Velika narodna skupština Turske objavila zajedničku deklaraciju kojom se osuđuje genocid u Srebrenici

Zajednička deklaracija kojom se osuđuje genocid u Srebrenici objavljena je uz potpis političkih stranaka državnog parlamenta

Velika narodna skupština Turske. Anadolija

Anadolija

11.7.2023

Velika narodna skupština Turske objavila je zajedničku deklaraciju u kojoj se osuđuje genocid u Srebrenici.

Turski parlament objavio je zajedničku deklaraciju povodom 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici. Zajednička deklaracija kojom se osuđuje genocid u Srebrenici objavljena je uz potpis političkih stranaka državnog parlamenta.

Neopisiva bol

- Iskreno dijelimo neopisivu bol ubijenih u progonu kakav u Evropi nije zabilježen od Drugog svjetskog rata - navodi se u deklaraciji te se dodaje:

- Izražavamo iskreno saučešće ožalošćenim porodicama žrtava i našoj braći Bošnjacima povodom obilježavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici, jedne od najmračnijih stranica u ljudskoj istoriji. Najveći zločin u ratu u BiH počinjen je u julu 1995. godine u gradu Srebrenici, koji je odlukom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 819/1993 proglašen sigurnom zonom. Ovaj zločin je odlukom Međunarodnog suda pravde iz 26. februara 2007. godine kvalificiran kao genocid. Osim toga, u odlukama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju navedeno je da je ono što se dogodilo u Srebrenici bio genocid - navodi se u deklaraciji.

Riječi rahmetli Alije Izetbegovića

Naglašava se dalje da povodom još jedne tužne godišnjice snažno osuđuju genocid te su podsjetili na riječi rahmetli Alije Izetbegovića da se genocid nikada ne smije zaboraviti jer bi se, u tom slučaju, mogao ponoviti.

- Želimo da istaknemo da nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici, te da nikada nećemo dozvoliti da se slični događaji ponove - navodi se u deklaraciji i dodaje:

- Nastavit ćemo zauvijek pamtiti genocid u Srebrenici i snažno podržavati teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Bosne i Hercegovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.