TOKOM VIKENDA

Najmanje pet zatvorenika ubijeno u sukobima bandi u Ekvadoru

Povrijeđeni su prebačeni u bolnicu, dodaje se

Sukobi u zatvoru. Twitter

A. O.

24.7.2023

Najmanje pet zatvorenika je ubijeno, a još 11 je povrijeđeno u sukobima između članova bande u jednom ekvadorskom zatvoru tokom vikenda.

Tučnjave između zatvorenika koji pripadaju rivalskim grupama organizovanog kriminala dogodile su se između subote uvečer i nedjelje ujutro u zatvoru Guaias broj 1 u zapadnom gradu Gvajakilu, navodi se u saopštenju zatvorske uprave SNAI.

Povrijeđeni su prebačeni u bolnicu, dodaje se.

Zbog nasilja aktivirani su sigurnosni protokoli u cijeloj zatvorskoj službi, a osoblje obezbjeđenja trenutno drže pripadnici bandi u četiri zatvora, saopćio je SNAI.

- Čini se da su zvaničnici dobrog zdravlja i snage sigurnosti rade na njihovom oslobađanju - dodaje se.

Ova južnoamerička zemlja pretrpjela je niz ozbiljnih zatvorskih nereda od 2021. godine, koji su rezultirali smrću stotina zatvorenika, prenosi Reuters.

Vlada je nasilje pripisala borbi za vlast između narko-bandi. Ekvador je postao važna tranzitna tačka za kretanje kokaina u Evropu i Sjedinjene Države.

Predsjednik Giljermo Laso je povećao prisustvo snaga sigurnosti i više puta je proglašavao vanredno stanje u zatvorskom sistemu u pokušaju da kontroliše nasilje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.