SARADNJA

Japan i Francuska započeli prvu zajedničku vježbu borbenih aviona

U januaru su japanski premijer Fumio Kishida i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg postigli sporazum

Borbeni avion. AA

Anadolija

27.7.2023

Japan i Francuska započeli su u četvrtak prvu zajedničku vježbu borbenih aviona, javlja Anadolu.

- Pariz je poslao dva lovca Rafale iz francuskih vazdušnih i svemirskih snaga, a tri borbena aviona F-15 i F-2 iz Japanskih snaga samoodbrane (JASDF) učestvuju u zajedničkoj vježbi iznad jugozapadnog Japana - saopćeno je iz JASDF-a.

Do vježbe, koja će trajati do subote, došlo je nakon izvještaja da se Francuska protivi ideji da NATO otvori svoju kancelariju u Tokiju.

U srijedu su francuski borbeni avioni stigli do vazdušne baze Nyutabaru u provinciji Miyazaki.

Vazdušne snage Japana od prošle godine održavaju zajedničke vojne vježbe s Njemačkom i Indijom, dok su za avgust najavljene vježbe s Italijom i Australijom.

Prošlog mjeseca pojavile su se informacije da je francuski predsjednik Emmanuel Macron izrazio svoje prigovore na planove NATO-a da uspostavi kancelariju u Japanu, koja bi bila prva te vrste u Aziji, navodeći da će to biti velika greška.

U januaru su japanski premijer Fumio Kishida i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg postigli sporazum o unapređenju partnerstva.

Naveli su da su ruski rat protiv Ukrajine i vojna saradnja Rusije s Kinom stvorili najsloženije bezbjednosno okruženje od kraja Drugog svjetskog rata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.