ŠEF WAGNERA

Ovo je porodica Jevgenija Prigožina koju je ostavio za sobom

On je bio oženjen i ima troje djece

Jevgenij Prigožin. Twitter

Z. K.

25.8.2023

Šef ruske plaćeničke grupe Wagner Jevgenij Prigožin poginuo je u sredu uvečer kad se u Tverskoj oblasti blizu sela Kuženkino srušio privatni avion na liniji Moskva - Sankt Peterburg. Dok se o šefu Wagnera već dosta toga zna, manje toga je poznato u vezi njegove porodice koju je ostavio za sobom.

On je bio oženjen i ima troje djece. Prigožinova supruga je Ljubov Valentinovna Prigožina, koja je također imućna. Ljubov je farmaceutkinja koja posjeduje butike poznate kao “Muzej čokolade” u Sankt Peterburgu, piše portal Thedistin.com.

Ona je 2012. otvorila banju “Kristal” u Sankt Peterburgu koja je sljedeće godina osvojila priznanje "Savršenog banjskog projekta". “Financial Times” piše da je Ljubov igrala “različite uloge” u poslovnom carstvu svog muža, zajedno sa drugim članovima porodice.

Starija kćerka Polina je 2019. bila akcionar u ruskoj kompaniji “Lahta plaza”, koja se u martu 2022. našla pod američkim sankcijama. Sada je pod kontrolom Prigožinovog sina Pavela.

Polina je prvo dijete Prigožina. Rođena je 1992., dok je sin Pavel rođen ili 1996. Ili 1998. Mlađa ćerka Veronika rođena je 2005. godine

“Financial Times” (FT) piše da je ruska tinejdžerka koja se amaterski takmičila u skupom sportu, jahanju sa preponama, u mediteranskom odmaralištu Oliva blizu Valensije 20. februara 2022., četiri dana prije invazije na Ukrajinu, upravo bila Veronika Prigožina.

O Prigožinovom sinu Pavelu se malo toga zna. SAD su prošle godine rekle da su Polina, Pavel i supruga Ljubov igrali “različite uloge” u Prigožinovom poslovnom carstvu, koje ima koristi od “njegovog favorizovanog statusa u ruskoj eliti”.

Pavel se, prema objavama svog oca na društvenim mrežama, borio za Wagner u Siriji i dobio je priznanje grupe “crni krst” za vojne usluge. Početkom juna na društvenim mrežama pojavio se snimak na kojem su, prema tvrdnjama savjetnika u ukrajinskom MUP-u Antona Geraščenka, Pavel i Veronika Prigožin.

- Snimljeni su kako pjevaju pjesmu u kojoj sebe nazivaju elitom i oligarsima, dok drugi mole za novčiće i ribaju podove - tvrdi Geraščenko.

Da je video autentičan potvrdio je i sam Prigožin. Tvrdio je da je snimljen u ljeto 2022. i da je vidio i fotografije ukralo posebno "sajber" odjeljenje ruskog ministarstva odbrane, napisao je Geraščenko.

Osim Prigožina, njegove supruge, Poline i Pavela, na meti zapadnih sankcija je i njegova majka Violeta, bivša doktorica. 

FT piše da je Violeta krenula na časove iz slikanja 2017. sa svojih 77 godina, a da je godinu kasnije otvorila sopstvenu umjetničku galeriju “Boje života” u centru Sankt Peterburga. Ubrzo je izlagala svoje slike, držala otvaranja i privlačila pažnju medija. Državni Kanal 1 se divio njenoj transformaciji u svijet umjetnosti preko noći.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.