PREMIJER IZRAELA

Netanjahu: Nemamo namjeru prepustiti Gazu Palestincima nakon rata

Nakon što smo se borili i uradili sve ovo, kako bismo to mogli da im predamo, upitao je Netanjahu

Benjamin Netanjahu. AP

H. J. I.

19.11.2023

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu (Netanyahu) rekao je u subotu da nemaju namjeru da Gazu prepuste Palestincima kada se rat završi.

Netanjahu je mišljenja da palestinske vlasti u svom sadašnjem obliku nisu u stanju preuzeti odgovornost za Gazu.

"Kako bismo mogli to da im predamo"

- Nakon što smo se borili i uradili sve ovo, kako bismo to mogli da im predamo - upitao je i napomenuo da, prema njegovom mišljenju, predsjednik Palestinske uprave Mahmud Abas (Mahmoud Abbas) tek treba da osudi masakr 7. oktobra, koji je izazvao rat u Gazi, u kojem je Hamas ubio više od 1.200 ljudi i zarobio preko 239 talaca.

- Abas, 43 dana nakon najgoreg masakra nad Jevrejima od Holokausta, odbio je to osuditi k rekao je Netanjahu, dodajući da postoje palestinski ministri koji slave taj događaj.

Kaže da Palestinci imaju politiku isplaćivanja mjesečnih stipendija teroristima i njihovim porodicama dodajući da također "obrazuju svoju djecu da mrze Jevreje".

"Uništeni i otjerani"

Podsjetio je da ga je IDF nakon povlačenja iz Gaze 2005. godine predao taj teritoriji Palestincima, koje je potom Hamas izbacio nasilnim pučem 2007. godine.

- Palestinci su već bili tu, dobili su pojas Gaze i šta se dogodilo? Uništeni su i otjerani odatle za manje od godinu dana - rekao je Netanjahu i dodao da "ovdje mora doći do promjene".

Netanjahu je ovo rekao nakon što je američki predsjednik Džo bajden (Joe Biden) objavio mišljenje u The Washington Postu u kojem se zalaže za povratak Palestinaca na vlast u Gazi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.