NA DANAŠNJI DAN

Slavni italijanski glumac Franko Nero proslavlja 82. rođendan

Danas je četvrtak, 23. novembar/studeni 2023. godine, do kraja godine preostalo je još 38 dana

Franko Nero. mymovies.it

I.P.

23.11.2023

Na današnji dan 1941. godine, rođen je Franko Nero (Franco), italijanski glumac, koji se proslavio ulogama u špageti vesternima šezdesetih godina 20. vijeka, naročito u hvaljenom filmu »Django«.

Zapažene uloge ostvario je i u filmovima: »Biblija«, »Plaćenik«, »Pajdaši« i »Sila s Navaronea«, a našoj regionalnoj javnosti je poznat i po ulogama u filmovima »Bitka na Neretvi« i »Banović Strahinja«.

Oženjen je glumicom Vanesom Redgrejv (Vanessa Redgrave) s kojom ima sina Karla Gabrijela (Carlo Gabriel), filmskog reditelja. Dobitnik je nagrade »Donatellov David« Italijanske filmske akademije za najbolju mušku ulogu, 1968. godine.

1221. - Rođen kastiljanski kralj Alfonso Deseti - Učeni, utemeljivač zakonodavstva, pokrovitelj nauke i zanatstva, vjerski veoma tolerantan. Njegovim zalaganjem su prevedeni Sveto pismo, Talmud i Kur’an i napisan je niz značajnih djela: "Kraljevski zakon", "Astrološka znanja", "Mineralogija", a 1270. je započeto pisanje "Velike i opće historije".

1823. - U Minhenu su arhitekt Fridrih Gartner (Friedrich) i slikari Karl Džozef Stajler (Jospeh Stieler), Petar fon Hes (Peter von Hess) i Domeniko Kvaljo (Domenico Quaglio) osnovali umjetničko društvo. Ubrzo su slična udruženja formirana u Berlinu i Dizeldorfu.

1847. - Hrvatski postao službeni jezik. Ivan Kukuljević Sakcinski na zasjedanju Hrvatskog sabora upozorio je na potrebu uvođenja službenog jezika u javne službe.

1855. - Rođen srbijanski pisac Stevan Sremac, član Srpske kraljevske akademije, jedan od najistaknutijih realista u srpskoj književnosti. Najpoznatija djela: "Ivkova slava", "Zona Zamfirova", "Pop Ćira i pop Spira".

1876. - Rođen španski kompozitor i pijanista Manuel de Falja (Falla), jedan od najvažnijih španskih muzičara prve polovine 20. vijeka. Nastojao je da oslobodi špansku muziku vjekovnog italijanskog utjecaja. U Francuskoj je komponovao popularna djela "Noći u španskim vrtovima" i "Sedam španskih narodnih pjesama", a po povratku u Španiju izvedeni su baleti "Ljubav čarobnica" i "Trorogi šešir". Razočaran diktaturom generala Fransiska Franka (Francisco Franco), uspostavljenoj u Španiji poslije građanskog rata, 1939. je otišao u Argentinu, gdje je ostao do smrti, 1946. godine.

1881. - Rođena Milica Janković, srbijanska književnica i slikarka. Slikarsku školu završila je u Beogradu, gdje je bila nastavnica crtanja. Djela: zbirka pripovijedaka "Ispovijesti", romani "Prije sreće" i "Plava gospođa".

1883. - Rođen meksički slikar Hose Klemente Orosko (Jose Clemente Orozco), koji je smatran najvećim slikarem murala u 20. vijeku. Dekorisao je mnoge zgrade u Meksiku i SAD. Inspirisao se indijanskim i meksičkim motivima.

1906. - Rođen Sait Faik Abasjanik (Abasıyanık), jedan od najvećih turskih pisaca kratkih priča i poezije te jedna od najvažnijih književnih figura u Turskoj 1940-ih godina.

1933. - Rođen poljski kompozitor Kržustštof Penderecki, predstavnik avangardne muzike. Djela: orkestarska - "Emanacije", "Tužbalica za žrtve Hirošime", "Muka po Luki", opere - "Đavo iz Ludena", "Kralj Ibi".

1966. - Umro Grigor Vitez, hrvatski i jugoslavenski pjesnik, dječiji pisac i prevoditelj.

Smatra se začetnikom moderne hrvatske književnosti za djecu. Najpoznatija djela: “Sto vukova”, “Kad bi drveće hodalo”, “Gdje priče rastu”. Nagrada "Grigor Vitez" se od 1967. godine dodjeljuje piscu i ilustratoru najbolje knjige za djecu u godišnjoj produkciji.

1975. - Počeo s radom Tehnološki fakultet Banja Luka u sastavu Univerziteta u Banjoj Luci. Januara 1977. godine, postojeći smjerovi prerasli su u odsjeke: Hemijsko-tehnološki i Biotehnološko-prehrambeni. Odsjek za tekstilno inženjerstvo formiran je 1987. godine, a školske 2010/11. godine, počeo je s radom studijski program Grafičko inženjerstvo.

1976. - Umro francuski pisac i političar Andre Malro (Andre Malraux), učesnik Kineske revolucije, Španskog građanskog rata i komandant u francuskom Pokretu otpora. U duhu angažovane umjetnosti analizirao je probleme savremenog čovjeka u zaoštrenim situacijama društvenih revolucija i građanskih ratova. Djela: "Kraljevski put", "Nada", "Altenburški orasi", "Antimemoari", "Iskušenje Zapada", "Osvajač", "LJudska sudbina", "Imaginarni muzej", "Ogled o Goji", "Metamorfoza bogova".

1979. - Rođen Ivica Kostelić, hrvatski alpski skijaš. Najveći uspjesi karijere su mu osvajanje Velikog kristalnog globusa sezone 2010./2011. te četiri srebrne medalje sa Zimskih olimpijskih igara u Torinu, Vancouveru i Sočiju. Stariji je brat najbolje hrvatske sportistkinje i jedne od najboljih skijašica svih vremena Janice Kostelić.

1991. - Preminuo Klaus Kinski, njemački glumac. Snimio je 135 filmova (prema nekim izvorima više od 180). Najslavnije uloge ostvario je u kultnim filmovima reditelja Vernera Hercoga (Werner Herzog) "Aguirre, gnjev Božji", "Woyzeck", "Fitzcarraldo", "Nosferatu" i "Cobra Verde".

1995. - Umro francuski filmski režiser Luj Mal (Louis Malle), koji je posebno insistirao na intelektualizmu. Filmovi: "Lift za gubilište", "Ljubavnici", "Zaza u Metrou", "Privatan život", "Viva Marija", "Kalkuta", "Lakom Lisjen", "Crni mjesec", "Atlantik siti", a za “Svijet tišine” dobio je Zlatnu palmu i Oskara za najbolji dokumentarni film, 1956. godine.

2001. - Tribunal u Den Haagu podigao treću i najtežu optužnicu protiv bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića. Prve dvije su se odnosile na zločine počinjene u Hrvatskoj i Kosovu, a treća na zločine u Bosni i Hercegovini.

2012. - Umro Lari Hagman (Larry), američki glumac, reditelj i filmski producent. Najpoznatiji je po ulogama Jr. Juinga u popularnoj tv-seriji “Dalas”, te Entonija Nelsona u tv-seriji “Sanjam o Džini”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.