NAKON INCIDENATA

Iran negira umiješanost u bilo kakve napade na američke snage

Karni, razarač američke mornarice, oborio je u nedjelju tri drona dok je odgovarao na pozive u pomoć s komercijalnih brodova

Američka ratna mornarica. Petty Officer 3rd Class Bill Dodge/U.S. Navy via AP

FENA

5.12.2023

Iranski ambasador u Ujedinjenim nacijama, Amir Saeid Iravani, rekao je da njegova zemlja nije bila uključena u bilo kakve akcije ili napade na američke vojne snage, izvijestila je u utorak poluzvanična iranska novinska agencija Tasnim.

Sjedinjene Države optužile su jemensku grupu Huti, saveznika Irana, za niz napada u bliskoistočnim vodama otkako je 7. oktobra izbio rat između Izraela i palestinske grupe Hamas.

Na brifingu za novinare u ponedjeljak, američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Džejk Saliven (Jake Sullivan) rekao je kako Vašington ima "sve razloge za vjerovati da je te napade, iako su ih pokrenuli Hutiji u Jemenu, u potpunosti omogućio Iran".

U posljednjim incidentima, tri komercijalna plovila u nedjelju su napadnuta u međunarodnim vodama na jugu Crvenog mora. Hutiji su priznali da su pokrenuli napade dronovima i projektilima na, kako navode, dva izraelska plovila u toj regiji.

Karni, razarač američke mornarice, oborio je u nedjelju tri drona dok je odgovarao na pozive u pomoć s komercijalnih brodova. Američka vojska saopćila je da su tri broda bila povezana s 14 raznih zemalja, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.