VELIKE BORBE

Izraelske snage okružuju glavni grad na jugu Gaze

Težište sukoba se pomjerilo na jug opkoljene teritorije nakon žestokih borbi i bombardiranja koje su pretvorile veći dio sjevera u ruševine

Gaza u ruševinama. Anadolija

FENA

6.12.2023

Izraelske snage su u srijedu okruživale glavni grad na jugu Gaze, boreći se protiv Hamasovih militanata kroz ulice i zgrade u nekim od najintenzivnijih borbi u dvomjesečnom ratu, prenosi AFP.

Težište sukoba se pomjerilo na jug opkoljene teritorije nakon žestokih borbi i bombardiranja koje su pretvorile veći dio sjevera u ruševine i prisilile skoro dva miliona ljudi da napuste svoje domove.

Izraelski tenkovi, oklopni transporteri i buldožeri viđeni su u utorak u blizini grada Khan Yunis na jugu Gaze, prisiljavajući već raseljene civile da se spakuju i ponovo pobjegnu, rekli su svjedoci za AFP.

- Naše snage sada okružuju područje Khan Yunis u južnom pojasu Gaze - rekao je u utorak kasno navečer načelnik izraelske vojske Herzi Halevi.

- Osigurali smo mnoga uporišta Hamasa u sjevernom pojasu Gaze, a sada djelujemo protiv njegovih uporišta na jugu - kazao je on.

Borbe u utorak bile su "najintenzivniji dan od početka kopnene operacije" krajem oktobra, rekao je načelnik Južne komande vojske general-major Yaron Finkelman.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.