ZABRINJAVAJUĆI PODACI

Oko 800.000 Palestinaca na sjeveru Pojasa Gaze nema pristup zdravstvenim uslugama

Izraelska okupacija namjerno ima za cilj potkopati infrastrukturu zdravstvene zaštite u sjevernoj Gazi, kazao je glasnogovornik Ministarstva zdravstva

Gaza u ruševinama. AP

Anadolija

7.12.2023

Oko 800.000 Palestinaca u sjevernom dijelu Pojasa Gaze trenutno je bez zdravstvenog osiguranja, saopćilo je u srijedu Ministarstvo zdravstva sa sjedištem u Gazi.

Ministarstvo je upozorilo na ono što je nazvalo "djelima genocida koje je počinio Izrael na sjeveru Pojasa Gaze". Izraelska okupacija namjerno ima za cilj potkopati infrastrukturu zdravstvene zaštite u sjevernoj Gazi, rekao je glasnogovornik Ministarstva Ašraf Al-Kudra.

Kapacitet bolnice Al-Ahli u gradu Gaza je premašen zbog velikog broja ranjenih ljudi koji su prebačeni u tu ustanovu, rekao je Al-Qudra, pozivajući na međunarodnu podršku i zaštitu od pojačanog izraelskog bombardovanja.

Ministarstvo je u utorak saopćilo da je više od 400.000 Palestinaca u sjevernoj Gazi sada potpuno bez medicinskih usluga dok se genocid nad palestinskim narodom nastavlja.

Izrael je u petak nastavio svoju vojnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon završetka jednosedmične humanitarne pauze sa palestinskom grupom Hamas.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.