DRŽAVNI SEKRETAR SAD

Blinken kritikovao Izrael: Postoji jaz između namjere zaštite civila i rezultata koje vidimo na terenu

Izrael je više puta naglašavao da moraju "izbrisati" Hamas, ali i da čine sve kako bi civile izvukli iz opasnosti te da šalju upozorenja o napadima

Entoni Blinken. AP

S. S.

8.12.2023

Državni sekretar SAD Entoni Blinken (Antony) kritikovao je Izrael zbog velikog broja civilnih žrtava u Gazi, uprkos njihovim najavama da će voditi računa o tom pitanju.

- Dok stojimo ovdje skoro sedmicu dana u ovoj kampanji na jugu, ostaje imperativ da Izrael stavi kao prioritet na zaštitu civila. I dalje postoji jaz između namjere da se zaštite civili i stvarnih rezultata koje vidimo na terenu - kazao je Blinken. rekao je Blinken.

Izrael je više puta naglašavao da moraju "izbrisati" Hamas, ali i da čine sve kako bi civile izvukli iz opasnosti te da šalju upozorenja o napadima.

Podsjećamo, predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) imao je telefonski razgovor s premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom (Netanyahu) i jordanskim kraljem Abdulahom. Razgovori su bili odvojeni, a Bajden je naglasio potrebu zaštite civila i odavajanja civilnog stanovništva od Hamasa, što uključuje koridore koji će omogućiti ljudima da se sigurno kreću iz područja neprijateljstava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.