GRČKI BROD

Još jedan teretni brod pogođen projektilom u Crvenom moru

Zasad se ne zna je li u napadu iko poginuo ili je povrijeđen, kao ni razmjere štete

incident u Crvenom moru. Youtube

FENA

16.1.2024

Britanska agencija za pomorske trgovinske operacije (UKMTO) objavila je informaciju o novom teškom incidentu u Crvenom moru, koji se dogodio oko 100 nautičkih milja sjeverozapadno od grada Saleefa u Jemenu.

Britanska kompanija za sigurnost na moru Ambrey objavila je da je projektilom pogođen teretni brod koji plovi pod zastavom Malte te je u grčkom vlasništvu, navodi Reuters.

Pogođen grčki brod

Izvori iz grčkog ministarstva saobraćaja potvrdili su da je teretni brod u vlasništvu Grčke kompanije pogođen projektilom kod obale Jemena.

Isti izvor navodi da je brod promijenio kurs prema najbližoj luci.

Zasad se ne zna je li u napadu iko poginuo ili je povrijeđen, kao ni razmjere štete.

Za napad još niko nije preuzeo odgovornost, ali se pretpostavlja da se radi o novom napadu jemenskih Hutija.

Huti su jučer projektilom pogodili brod u vlasništvu SAD-a

Hutiji su jučer protubrodskim projektilom pogodili teretni brod pod imenom M/B Gibraltar Eagle, koji je u vlasništvu SAD-a.

Napad su priznali, a vlasnik broda je objavio da je brod oštećen, ali da niko nije povrijeđen, a brod se udaljio s mjesta napada.

Američke i britanske snage odgovorile su prošle sedmice na ove napade izvođenjem zračnih i morskih napada na ciljeve Hutija u Jemenu.

Grupa je objavila da će nastaviti sa sprječavanjem prolaza izraelskih brodova ili onih koji plove prema okupiranim palestinskim lukama do kraja agresije i opsade Gaze.

Od novembra prošle godine, Hutiji su više od 20 puta napali trgovačka plovila u Crvenom moru projektilima, dronovima, brzim čamcima i helikopterima. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.