U EGIPTU

Arapska liga održava hitan sastanak o ratu u Gazi

Sastanak je sazvan na zahtjev Palestine kako bi se razgovaralo o načinima zaustavljanja izraelskog rata

Arapska liga. AP

Anadolija

22.1.2024

Arapska liga organizovala je u ponedjeljak hitan sastanak u glavnom gradu Egipta, Kairu, kako bi razgovarala o smrtonosnoj ofanzivi Izraela na Pojas Gaze, prenosi Anadolija.

Sastanak je sazvan na zahtjev Palestine kako bi se razgovaralo o načinima zaustavljanja izraelskog rata, u kojem je od 7. oktobra ubijeno više od 25.000 ljudi.

Na sastanku, kojim predsjedava Maroko, ne prisustvuje generalni sekretar Arapske lige Ahmed Abul Gejt (Aboul-Gheit), koji trenutno boravi u Briselu kako bi prisustvovao sastanku sa ministrima vanjskih poslova EU-a, Izraela, Palestine, Egipta, Jordana i Saudijske Arabije.

Prisutni će razgovarati o pripremama za međunarodnu mirovnu konferenciju koja ima za cilj implementaciju "rješenja s dvije države" za palestinsko-izraelski sukob.

Učesnici će također razgovarati o mogućnosti uvođenja sankcija izraelskim doseljenicima zbog kontinuiranog nasilja nad Palestincima na Zapadnoj obali.

Izrael je pokrenuo nemilosrdne vazdušne i kopnene napade na Pojas Gaze 7. oktobra prošle godine nakon prekograničnog napada Hamasa u kojem je, kako tvrdi Tel Aviv, ubijeno oko 1.200 osoba.

Od tada je u izraelskim napadima najmanje 25.295 Palestinaca ubijeno, dok je 63.000 povrijeđeno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.