SUSRETI

Ministar Lakić u Vašingtonu: Stvoriti uvjete za privatne investicije u BiH, najavljeno otvaranje predstavništva namjenske industrije u SAD

Ministar Lakić predstavio je plan razvoja i izazove u sektorima u nadležnosti Ministarstva

Sa sastanka u Vašingtonu. Instituta za razvojni utjecaj

Alen Bajramovic

1.2.2024

Ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Vedran Lakić i zamjenik šefa Misije Ambasade BiH u Vašingtonu Ensar Eminović susreli su se sa predstavnicima Instituta za razvojni utjecaj (I4DI) i Vijeća za razmjenu između Merilenda (Marylend) i Bosne i Hercegovine (MBHEC) u Vašingtonu.

Ministar Lakić predstavio je plan razvoja i izazove u sektorima u nadležnosti Ministarstva, te konkretne korake zajedničkog, strateškog predstavljanja inicijativa od interesa u Merilendu. Prema informaciji iz Instituta, cilj je otvoriti put širem razvoju saradnje s ovom američkom saveznom državom u sektorima trgovine, industrije, poljoprivrede, prijevoza, obrazovanja, visokog obrazovanja i okoliša, te stvoriti uvjete za privatne investicije iz SAD-a i uvoz novih tehnologija. Osim toga, planira se otvaranje predstavništava namjenske industrije u SAD-u, prvenstveno u Merilendu.

Ovo je samo nastavak razgovora nakon sastanka organiziranog u Ambasadi BiH u Vašingtonu, gdje su se razgovaralo o podršci i inicijativama unutar Vijeća za razmjenu između Merilenda i Bosne i Hercegovine s predstavnicima State Departmenta, Ministarstva Trgovine, Međunarodne razvojne finansijske korporacije, Uprave za izvoz i uvoz Sjedinjenih Američkih Država i Američke trgovinske komore.

I4DI, kao suosnivač MBHEC-a, pokrenuo je platformu za podršku međudržavnoj suradnji između Merilenda i Bosne i Hercegovine u novembru 2023. godine s ciljem povezivanja svih sfera društva i zajednica dviju partnerskih država. Delegacija I4DI-a i MBHEC-a nastavlja razgovore o partnerstvu s predstavnicima nadležnih institucija BiH već sljedeće sedmice u Sarajevu, saopćeno je iz Instituta za razvojni utjecaj iz Vašingtona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.