ŽESTOK UDAR

Foto / Pogledajte kako izgledaju irački gradovi nakon zračnih napada

Al Kaim je najviše pogođen i mnoge zgrade su srušene tokom zračnih napada

Posljedice napada američke vojske. Reuters

N. H.

3.2.2024

Američka vojska je u večernjim satima petka izvela zračne napade na Irak i Siriju, koje su okarakterisali kao osvetnički za napad na bazu u Jordanu.

Tokom napada na bazu u Jordanu tri američka vojnika su izgubila živote.

Što se tiče iračkih gradova, Al Kaim je najviše pogođen i mnoge zgrade su srušene tokom zračnih napada.

Ovo je početak onoga što će vjerovatno biti serija većih udara na militantne koje podržava Iran i koje su izvršile napade na američke trupe na Bliskom istoku.

Neimenovani američki zvaničnici za CNN su nagovijestili da će udari vjerovatno biti značajniji od prethodnih napada na militante koje podržava Iran u posljednjih nekoliko sedmica, a koje su se prvenstveno fokusirale na skladišta oružja ili objekte za obuku.

- Američke vojne snage su gađale mete na objektima u Iraku i Siriji koje IRGC - Korpus iranske revolucionarne garde - i povezana milicija koriste za napad na američke snage. Naš odgovor je počeo danas. Nastavit će se u vrijeme i na mjestima koje mi izaberemo. Sjedinjene Države ne traže sukob na Bliskom istoku ili bilo gdje drugdje u svijetu. Ali neka znaju ovo svi oni koji bi mogli pomisliti da nam nanesu štetu: ako naudite Amerikancu, mi ćemo odgovoriti - poručio je američki predsjednik Džo Bajden nakon napada.

U galeriji pogledajte kako izgleda irački grad Al Kaim nakon zračnih napada američke vojske.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.