HITNO UPOZORENJE

Ljekari bez granica: Izraelski kopneni napad na Rafah bio bi katastrofalan

Pozivamo Vladu Izraela da odmah zaustavi ovu ofanzivu, rekla je šefica MSF-a

Pojas Gaze. Anadolija

Anadolija

12.2.2024

Medicinska humanitarna organizacija Ljekari bez granica (MSF) upozorila je u ponedjeljak da bi izraelski kopneni napad na grad Rafah u južnom Pojasu Gaze bio katastrofalan, javlja Anadolija.

Kopnena ofanziva na Rafah

- Izraelska kopnena ofanziva na Rafah bila bi katastrofalna i ne smije se nastaviti. Kako se vazdušno bombardovanje područja nastavlja, više od milion ljudi, od kojih mnogi žive u šatorima i improviziranim skloništima, sada se suočavaju s dramatičnom eskalacijom ovog masakra - rekla je generalna direktorica MSF-a Majni Nikolai (Meinie Nicolai).

Naglasila je da nigdje u Pojasu Gaze nije bezbjedno, a prisilna raseljavanja su natjerala ljude u Rafah, gdje su zarobljeni na maloj površini i nemaju izbora.

- Sve se ovo dogodilo pred očima svjetskih lidera. Sada je postalo gotovo nemoguće raditi u Gazi, svi naši pokušaji da Palestincima pružimo pomoć za spašavanje umanjeni su izraelskim neprijateljstvima - dodala je Nikolai.

Pozvala Vladu za genocid optuženog Izraela "da odmah zaustavi ovu ofanzivu, a sve vlade koje ih podržavaju, uključujući Sjedinjene Američke Države, da preduzmu konkretne mjere za postizanje potpunog i trajnog prekida vatre".

Uprkos međunarodnom protivljenju

Više od polovine od 2,3 miliona ljudi u Gazi našlo je neku vrstu skloništa u Rafahu, dok Izrael bombarduje ostatak blokirane enklave kao odgovor na Hamasov prekogranični napad 7. oktobra. Ali mogli bi biti primorani da pobjegnu jer Izrael planira kopneni napad na Rafah, uprkos međunarodnom protivljenju.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Međutim, izraelske snage i dalje nastavljaju s napadima u kojima je od 7. oktobra ubijeno najmanje 28.340 Palestinaca, uglavnom žena i djece, a 67.984 je ranjeno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.