BIVŠI PREDSJEDNIK SAD

Tramp zatražio od Vrhovnog suda da mu ne ukine predsjednički imunitet

Sljedeći korak, u kojem konzervativno nastrojeni Vrhovni sud odobri ili odbije Trampov zahtjev za odgodom, mogao bi doći brzo

Donald Tramp. Platforma X

H. J. I.

12.2.2024

Bivši američki predsjednik Donald Tramp (Trump) zatražio je od američkog Vrhovnog suda da suspendira odluku nižeg suda da mu se ukine predsjednički imunitet od kaznenog progona.

Tramp je u svom slučaju miješanja u izbore tvrdio da mu se ne može suditi za djela za koja je rekao da spadaju u njegove dužnosti predsjednika.

Tri suca nižeg suda nisu se složila, presudivši prošle sedmice da se on može kazneno goniti kao i svaki drugi građanin.

Očekujući da će se žaliti, dali su mu rok do ponedjeljka da podnese zahtjev za odgodu.

Tražio odgodu odluke

U svom podnesku kojeg je danas dostavio sudu, Tramp je zatražio od najvišeg američkog suda da odgodi odluku nižeg okružnog suda dok on ne podnese žalbu. Također je naznačio da bi mogao zatražiti saslušanje en banc - tražeći odgodu kako bi također mogao zatražiti od svih sudaca okružnog suda da ponovno saslušaju slučaj.

Sljedeći korak, u kojem konzervativno nastrojeni Vrhovni sud odobri ili odbije Trampov zahtjev za odgodom, mogao bi doći brzo.

Odobravanje zahtjeva od strane Vrhovnog suda dovest će do dugog odgađanja značajnog kaznenog slučaja u kojem se navodi da je Tramp planirao nezakonito poništiti izbore 2020., vjerojatno poguravši rezoluciju do izbora u novembri.

Trampovi advokati pozivaju Vrhovni sud da mu se ne ukine predsjednički imunitet kako bi se "zaštitila prava desetaka miliona Amerikanaca koji žele glasati za Trampa kao predsjednika".

Većinu svojih završnih argumenata posvećuju naizgled sekundarnom pitanju. Oni nastoje pokazati da situacija 6. januara 2021. ne potpada pod one obuhvaćene 14. amandmanom Ustava.

Taj amandman, usvojen 1868. nakon građanskog rata, isključuje s najviših javnih funkcija svakoga ko je sudjelovao u djelima "pobune" nakon što je položio prisegu da će braniti Ustav. Sud u Koloradu smatrao je da postupci Donalda Trampa 6. januara 2021. potpadaju upravo pod taj 14. amandman.

Poziv na pobunu i 14. amandman

Toga su dana stotine pristaša predsjednika na odlasku, posebno zagrijani njegovim optužbama za izbornu prevaru, upali na Kapitol kako bi pokušali spriječiti potvrdu pobjede njegova demokratskog protukandidata Džoa Bajdena (Joe Biden). Advokati Trampa tvrde da 6. januara nije predstavljao pobunu i da njihov klijent nije bio umiješan u ta događanja.

Priroda slučaja koja je bez presedana komplicira bilo kakva predviđanja, ali mnogi stručnjaci smatraju da će devetero sudaca pokušati pronaći rupu kako bi ime Donalda Trampa ostalo na glasačkim listićima, a pritom ne ulaziti u kvalifikacije njegovih postupaka tijekom napada na Kapitol.

Osim ako Vrhovni sud ne presudi protiv Trampa, vrlo je vjerovatno da će upravo on biti protivnik aktualnom demokratskom predsjedniku Džou Bajdenu na izborima u novembru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.