POSTOJE ODREĐENI PODACI

Uzbuna u SAD: Sumnja se da Rusi postavljaju nuklearno oružje u svemir

Uvjeren sam da predsjednik Bajden, sa odlukama koje donosi će obezbijediti sigurnost građanima SAD, rekao je Saliven

Rusi navodno žele srušiti satelite. NASA

E. Ć.

14.2.2024

Amerika ima obavještajne podatke o "ozbiljnoj prijetnji po nacionalnu bezbjednost", koji su dostavljeni svim članovima Kongresa na pregled. Isti izvori tvrde kako je prijetnja povezana sa Rusijom.

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost u Bijeloj kući rekao je da je još ranije zakazan sastanak sa čelnicima o ovom pitanju, a predsjednik Odbora za obaveštajne poslove Predstavničkog doma SAD, Majk Tarner (Mike Turner) pozvao je američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) da skine tajnost sa "svih informacija u vezi sa ovom prijetnjom".

Nije zvanično navedeno kakva je prijetnja u pitanju, ali dva izvora za ABC News tvrde da je podaci govore da "Rusi hoće da lansiraju nuklearno oružje u svemir".

Navodno Rusi nemaju namjeru da gađaju Zemlju, nego oružje planiraju upotrijebiti protiv satelita.

Jedan izvor je za ABC News rekao kako je to "veoma zabrinjavajuće i osjetljivo pitanje".

Novinari su nekoliko puta pritiskali Džejka Salivana (Jake Sullivan), savjetnika za nacionalnu bezbjednost, na brifingu u Bijeloj kući o zahtjevu republikanske obavještajne službe, ali je on odbio da konkretno kaže da li će se na sastanku u četvrtak razgovarati o toj prijavljenoj prijetnji.

- Uvjeren sam da predsjednik Bajden, sa odlukama koje donosi će obezbijediti sigurnost građanima SAD - poručio je Saliven.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.