POJAS GAZE

Hamas: Nema sporazuma o razmjeni zarobljenika s Izraelom bez potpunog prekida vatre

Prema palestinskom izvoru, Hamas je 7. februara predložio plan u tri faze za prekid vatre u Gazi koji uključuje 135-dnevnu pauzu u borbama

Gaza. AP

Anadolija

20.2.2024

Palestinska grupa otpora Hamas naglasila je u ponedjeljak da će prihvatiti sporazum o razmjeni zarobljenika s Izraelom samo ako pristane na potpuni prekid vatre i ulazak humanitarne pomoći u Pojas Gaze, javlja Anadolija.

- Povratak (izraelskih) okupatorskih zatvorenika ima tri cijene. Prva je olakšanje povratka naših ljudi u normalan život. Druga je okončanje agresije, a treća je prava razmjena zarobljenika u kojoj bi bilo oslobođeno naših 10.000 zatvorenika u izraelskim zatvorima - rekao je Kalil al- Haja (Khalil al-Hayya), član političkog biroa grupe, u intervjuu za katarsku "Al Jazeera TV".

Rekao je da se za genocid optuženi Izrael odbija povući iz Gaze i ne dozvoljova raseljenim Palestincima povratak domovima.

U subotu je izraelski premijer Benjamin Netanyahu opisao Hamasov prijedlog o prekidu vatre i razmjeni zarobljenika kao "zabludu".

- Netanjahu se prošle sedmice povukao na ono što je pristao u pariskim novinama", rekao je al- Haja.

Prema palestinskom izvoru, Hamas je 7. februara predložio plan u tri faze za prekid vatre u Gazi koji uključuje 135-dnevnu pauzu u borbama u zamjenu za oslobađanje talaca.

Originalni okvirni sporazum razrađen je na prošlomjesečnom sastanku najviših zvaničnika iz Sjedinjenih Američkih Država, Izraela, Katara i Egipta u Parizu.

Izrael vjeruje da su 134 Izraelca zarobljena u Gazi.

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijena su 29.092 Palestinca.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​​

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.