RATNI SUKOB

Ruska vojska preuzima inicijativu na frontu: Ukrajinska odbrana na istoku dosegnula kritičnu tačku

Ruska strana nastoji iskoristiti zamajac vojnih uspjeha u Avdijivki i Kupjansku i pokušati prijeći u inicijativnu ofanzivu

Ukrajinske snage upornom odbranom zadržavaju ruske napade. AP

Dean Džebić

22.2.2024

Nakon pada Avdijivke cijeli istočni front ukrajinske armije na donbaskom pravcu je uveliko ugrožen. Ruska armija je skupo platila zauzimanje Avdijivke uz upotrebu šest brigada ruske vojske i Prvog korpusa DNR-a, uz žrtve koje su nesrazmjerno velike strateškom značaju samog grada.

Međutim, na medijsko-propagandnom planu ova pobjeda je i više nego značajna, ma koliko bila Pirova, s obzirom na to da izbornu 2024. i drugu godinu rata u Ukrajini Rusija dočekuje s inicijativom u svojim rukama.

Najdublji prodor

Trenutno na širokom frontu od Novomikailivke do Avdijivke ruske snage u pet taktičko-operativnih pravaca vrše svakodnevne napade uz masovna granatiranja i nesrazmjernu upotrebu jurišne avijacije. Ruska strana nastoji iskoristiti zamajac vojnih uspjeha u Avdijivki i Kupjansku i pokušati prijeći u inicijativnu ofanzivu na cijelom ukrajinsko-ruskom frontu.

U tom pravcu je, prema podacima ukrajinske stranice "Defenceexpres“, ruska armija u januaru dobila dodatne 53.000 pripadnika putem "puzajuće mobilizacije“, koja se aktivno provodi od jeseni 2023. godine.

Na jugu, ukrajinske snage se od 18. februara grčevito brane na teritorijama koje su na zaporoškom pravcu oslobodile tokom jesenje ofanzive ukrajinske vojske. 

Rusija nastavlja s regrutacijom u narednim mjesecima. AP

Iako se radi o tek nekoliko sela oko mjesta Robotine, na tom pravcu gdje je ukrajinska vojska imala najdublji prodor u odbrambenu "Surovikin liniju“, ruske snage se spremaju da povrate taj izgubljeni dio teritorije.

Novopostavljenom vrhovnom komandantu ukrajinske vojske generalu Oleksiju Sirskom nedostaje municije, naročito artiljerijske, s obzirom na to da, prema zapadnim podacima, na pet ruskih granata Ukrajinci odgovaraju samo jednom.

Poljska blokada

S druge strane granice, na zapadu, poljski farmeri svojim protestima i blokadama saobraćajnih čvorišta stvorili su dodatni problem Kijevu. Za ovakvu odluku mnogo je razloga, navode poljski farmeri, a jedan od njih jeste i prioritizacija ukrajinskih proizvoda na tržištu, što je ponajviše razljutilo poljske poljoprivrednike.

Zahtijevaju smanjenje kvote od pet posto, koliko ukupnog izvoza poljoprivrednih proizvoda ukrajinskih farmera ide preko Poljske.

Tempo dolaska opreme

Međutim, blokiranjem željezničkih čvorišta, cestovnih komunikacija i luka, iako to poljski farmeri negiraju, otežava se dolazak opreme i ratnih sirovina za ukrajinsku vojsku, pri čemu je tempo dolaska ratnih sirovina za Ukrajinu svakako nedovoljno brz. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.