UHAPŠENO 11 OSOBA

Svjedoci maskra u Moskvi: Pucnjava, lokve krvi, a onda je krenuo stampedo...

Ruski istražni odbor je objavio da je broj poginulih skočio na 93

Ruski istražni odbor. AP

D. R.

23.3.2024

Rusija je uhapsila 11 osoba, uključujući četvoricu osumnjičenih napadača, povezanih s pucnjavom u kojoj je poginulo 93 osoba u koncertnoj dvorani u Moskvi, rekao je Kremlj u subotu.

Kremlj je rekao da je šef sigurnosne službe FSB Aleksandar Bortnikov predsjednika Vladimira Putina obavijestio da su "četiri terorista" među uhapšenim osobama te da služba nastoji identificirati saučesnike.

Ruski istražni odbor je objavio da je broj poginulih skočio na 93 u napadu u kojem su u petak naoružani napadači u maskirnoj odjeći otvorili vatru iz automatskog oružja na publiku koncerta u blizini glavnog grada.

Pobjegli u šumu

Zastupnik u ruskom parlamentu Aleksandar Hinštejn je kazao da su napadači pobjegli u vozilu tipa Renault koje je policija uočila u Brjanskoj oblasti, oko 340 kilometara jugozapadno od Moskve u petak navečer, gdje su se oglušili na zapovijed da se zaustave.

Dodao je da su dvojica uhapšena nakon policijske potjere, a da su druga dvojica pobjegla u šumu. Prema Kremlju, drugi je dvojac kasnije također ulovljen.

Hinštejn je rekao da su u automobilu pronađeni pištolj, spremnik za streljivo jurišne puške i putovnice iz Tadžikistana. Tadžikistan je većinski muslimanska srednjoazijska država koja je bila dio Sovjetskog Saveza.

Četiri osumnjičena počinitelja smrtonosnog napada išla su prema ruskoj granici s Ukrajinom kada su uhapšena rano u subotu, a imali su kontakte na ukrajinskoj strani, prenio je Interfax izjavu sigurnosne službe FSB-a. FSB je rekao da je napad pažljivo planiran.

Pucnjava i vrisci

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak rekao je u petak da Kijev nema nikakve veze s napadom.

Islamska država je preuzela odgovornost za napad, najsmrtonosniji u Rusiji od talačke krize u Beslanu 2004.

Pucnjava se dogodila u petak navečer u koncertnoj dvorani Crocus City Hall u blizini Moskve, gdje je trebao nastupiti rock sastav iz sovjetskog doba.

Video, čija je vjerodostojnost potvrđena, prikazuje ljude kako zauzimaju svoja mjesta u dvorani, a potom trče prema izlazima dok se u pozadini čuje pucnjava i vrisci. Drugi video prikazuje muškarce kako pucaju u skupine ljudi. Neke žrtve su ležale nepomične u lokvama krvi.

- Odjednom su iza nas bili prasci - pucnjevi. Rafal - ne znam što - rekao je za Reuters jedan svjedok, koji je htio ostati anoniman.

- Počeo je stampedo. Svi su trčali prema pokretnim stepenicama. Svi su vrištali, svi su bježali - rekao je očevidac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.