NAPADAČI UHAPŠENI

ISIL objavio fotografiju četvorice terorista i eksplicitnu snimku napada u Moskvi

Putin je napad nazvao "barbarskim terorističkim činom"

Četvorice maskiranih muškaraca. The Khorasan Diary/X

Z. K.

24.3.2024

Ruski predsjednik Vladimir Putin je tokom jučerašnjeg obraćanja rekao da su uhapšena sva četiri napadača koji su izveli smrtonosni napad na koncertnu dvoranu u predgrađu Moskve. 

Prema posljednjim informacijama najmanje 133 osobe su ubijene, a više od 140 ih je ozlijeđeno kada su napadači upali i počeli neselektivno pucati.

Eksplicitne snimke

Rusi tvrde da je ukupno privedeno 11 osoba, a da su četvorica naoružanih napadača uhvaćena dok su se kretala prema Ukrajini. Islamska država (ISIL) preuzela je odgovornost samo nekoliko sati nakon napada.

Jučer je Amaq, kanal ISIL-a na Telegramu, objavio fotografiju četvorice maskiranih muškaraca za koje tvrdi da su bili uključeni u napad. Kasnije su podijelili i vrlo eksplicitne snimke napada. Snimka, koju je BBC potvrdio kao autentičnu, prikazuje jednog od napadača kako otvara vatru na nekoliko ljudi.

Zelenski prozvao Putina

Putin je napad nazvao "barbarskim terorističkim činom" i ponovio ranije sugestije ruskih sigurnosnih službi da su napadači pokušali pobjeći u Ukrajinu. Kijev je odbacio tvrdnju da je na neki način upleten u napad kao "apsurdnu".

- Sugerirati da su osumnjičenici išli u Ukrajinu značilo bi da su glupi ili skloni samoubistvu -kazao je Andrij Jusov, portparol ukrajinske vojne obavještajne uprave.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Putina da želi "okriviti" Ukrajinu za napad.

Oglasio se Zelenski

- Sve se to dogodilo jučer, a ovaj bezvrijedni Putin, umjesto da se bavi građanima Rusije, da im se obrati, šutio je jedan dan - razmišljajući kako to povezati s Ukrajinom. Sve je potpuno predvidljivo. Stotine hiljada Rusa koji trenutno ginu na ukrajinskom tlu sigurno bi bile dovoljne da zaustave sve teroriste - poručio je ukrajinski lider.

Američko Vijeće za nacionalnu sigurnost saopćilo je da je upozorilo Rusiju na potencijalni napad na "velika okupljanja" u Moskvi, uključujući koncerte, ranije ovog mjeseca. Kremlj je to odbacio kao "propagandu" i pokušaj Vašingtona da se umiješa u nedavne ruske izbore.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.