RAT U POJASU GAZE

Izraelski ministar prijeti da će svrgnuti Netanjahua ako ne napadne Rafah

Ako premijer odluči da okonča rat bez opsežnog napada na Rafah kako bi porazio Hamas, neće imati mandat da nastavi biti premijer

Izraelski ministar nacionalne sigurnosti. Anadolija

Anadolija

8.4.2024

Izraelski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir zaprijetio je u ponedjeljak da će srušiti Vladu premijera Benjamina Netanjahua (Netanyahua) ako okonča rat u Pojasu Gaze bez pokretanja ofanzive na južni grad Rafah, prenosi Anadolija.

- Ako premijer odluči da okonča rat bez opsežnog napada na Rafah kako bi porazio Hamas, neće imati mandat da nastavi biti premijer - napisao je krajnje desničarski političar na platformi X.

Prijetnja Ben Gvira dolazi u jeku izvještaja o mogućem proboju u indirektnim pregovorima Izraela s Hamasom o postizanju sporazuma o razmjeni zarobljenika i zatvorenika i prekidu vatre.

Uprkos globalnom negodovanju zbog katastrofalne situacije u palestinskoj enklavi, izraelski premijer dugo je izražavao namjeru da napadne Rafah, gdje se sklonilo više od 1,5 miliona palestinskih izbjeglica.

Netanjahu vlada sa 64 mjesta u 120-članom Knessetu, odnosno parlamentu. Koaliciju koju vodi čini još pet stranaka, uključujući dvije krajnje desničarske stranke koje predvode Bezalel Smotrich i Itamar Ben-Gvir, koje zajedno imaju 13 mjesta. Za većinsku vladu potrebno je 61 mjesto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.