OTVORENO PISMO KANCELARU

Stotine njemačkih državnih službenika pozivaju na hitno okončanje isporuka oružja Izraelu

Njemačka mora odlučno i nedvosmisleno pozvati na hitan prekid vatre u Pojasu Gaze

Isporuka oružja Izraelu. Anadolija

Anadolija

8.4.2024

Stotine njemačkih državnih službenika uputili su otvoreno pismo kancelaru Olafu Šolcu (Scholzu) u kojem njega i druge ministre pozivaju da hitno obustave isporuke oružja izraelskoj Vladi, prenosi Anadolija.

- Njemačka mora odlučno i nedvosmisleno pozvati na hitan prekid vatre u Pojasu Gaze. Njemačka mora odmah prekinuti isporuku oružja izraelskoj Vladi - navodi se u pismu objavljenom na stranici Freiheitsliebe.

Dodaje se da "Izrael čini zločine u Gazi koji su u jasnoj suprotnosti s međunarodnim pravom, a time i s (njemačkim) Ustavom, koji smo dužni poštovati kao savezni državni službenici i javni službenici".

Državni službenici kritikovali su čvrstu podršku Berlina kontroverznoj politici Izraela na palestinskim teritorijama.

- Savezna Republika Njemačka podržava politički, ekonomski i vojno politiku Izraela u Gazi i drugim palestinskim teritorijama okupiranim kršeći međunarodno pravo. Stoga je naša dužnost kao federalnih službenika da kritikujemo ovu politiku savezne vlade i podsjetimo nas da savezna Vlada mora striktno poštovati ustav i međunarodno pravo - naveli su.

Berlin je jedan od najjačih pristalica izraelske vojne ofanzive u Gazi, uprkos rastućem pritisku javnosti. Kancelar Scholz je više puta rekao da Nemačka snosi posebnu odgovornost prema Izraelu zbog svoje nacističke prošlosti.

Berlin je odobrio izvoz oružja u Izrael u vrijednosti od 326,5 miliona eura 2023. godine, od čega je većina odobrena nakon 7. oktobra 2023., što je desetostruko povećanje u odnosu na 2022. godinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.